Θερινές προκλήσεις από την Τουρκία


Μετά την ηγετική εμφάνιση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερντογάν, συνοδευόμενου από 10 υπουργούς του, και περίπου 100 επιχειρηματίες στην χώρα μας και τις 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ενισχύοντας την εικόνα της ελληνοτουρκικής φιλίας, ακολουθεί ένα καυτό καλοκαίρι με προκλήσεις από τους γείτονες μας.

Η Τουρκία θέλοντας να ενισχύσει την γεωστρατηγική πολιτική της στο Αιγαίο έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες :

29 Ιουνίου : Το τουρκικό υδρογραφικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» εμφανίζεται, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, να πραγματοποιεί έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο, σε διεθνή ύδατα, όμως, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

5 Ιουλίου : Τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποιεί υπερπτήση πάνω από τους Καλόγηρους.

7 Ιουλίου
: Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι.

12 Ιουλίου
: Η τουρκική Βουλή λαμβάνει απόφαση για πραγματοποίηση ερευνών για ενεργειακά κοιτάσματα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

13 Ιουλίου
: Εκδίδεται NAVTEX, σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει έρευνες μέχρι τις 20 Αυγούστου. Στις περιοχές που αναφέρονται, συμπεριλαμβάνεται και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

14 Ιουλίου
: Νέα υπερπτήση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι.

16 Ιουλίου : Το «Πίρι Ρέις» εισέρχεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του Καστελόριζου.

20 Ιουλίου
: Το «Τσεσμέ» πραγματοποιεί έρευνα στην περιοχή της Σαμοθράκης. Το «Πίρι Ρέις» αποσύρεται προσωρινά. Νέα υπερπτήση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στις Τουρκικές προκλήσεις.

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, αναφορικά με την έξοδο του “Πίρι Ρέις” στη θαλάσσια περιοχή Καστελόριζου-Ρόδου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί Τουρκικές έρευνες στα θαλάσσια σύνορα με τη χώρα μας και ειδικά μέσα στα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία με την έξοδο του “Πίρι Ρέις” για θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή Καστελόριζου-Ρόδου, και με εκπεφρασμένη πρόθεση να εισέλθει το σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου.

Με τη στάση της αυτή, η Τουρκία δυναμιτίζει τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά και την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση σε άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για την αποφυγή τετελεσμένων γεγονότων και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων
».

Παράλληλα, αιχμηρή ήταν και η δήλωση του Εκπρόσωπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, λέγοντας ότι:

«Αν, πραγματικά, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί ουσιαστικές σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μας, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει αμέσως προκλητικές και απαράδεκτες δραστηριότητες, όπως αυτές που πραγματοποιούνται στο Νοτιανατολικό Αιγαίο, από το «Πίρι Ρέις», τα τελευταία 24ωρα».

Bookmark and Share