Η υποβάθμιση της S&P εκτοξεύει ξανά τα spreads

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, από «Β» σε «CCC», προχώρησε χθες το απόγευμα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ενώ διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C» (διατήρηση του αρνητικού outlook).

Ο οίκος εκτίμησε ότι υπάρχουν 30-50% πιθανότητες χρεοκοπίας, θεωρώντας επίσης υψηλή την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των ορων αποπληρωμής των ομολόγων της Ελλάδας. 


Σύμφωνα με τον Standard & Poor's, «Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε εξαιτίας του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές και την πιθανότητα κάλυψης των δανειοδοτικών της αναγκών από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί νέα ελλείμματα στη χρηματοδότηση της χώρας, ενώ αν ληφθεί υπόψιν ότι μεσο-βραχυπρόθεσμα η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά ποσά στις λήξεις ομολόγων, περίπου 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και άλλα 58 δισ. ευρώ το 2014, η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για την άμεση διαχείριση του χρέους της χώρας
».

Μετά την χθεσινή υποβάθμιση της χώρας τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων τραβούν ξανά την ανηφόρα.

Το spread σήμερα κινείται στις 1.430 μονάδες βάσης ενώ νωρίτερα το πρωί είχε υπερβεί και τις 1.470 μονάδες βάσης.

Υ.Γ. από Πύθων : Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης συνεχίζονται και η κυβέρνηση παρά την στήριξη Ε.Ε. και ΔΝΤ, δείχνει αδύναμη να αντιδράσει σε ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Γίνεται απλά εκτελεστικό όργανο των εντολών της Τρόικας, εφαρμόζοντας πιστά τις επιταγές της με εκβιαστικά διλλήματα Μεσοπρόθεσμο ή Χρεοκοπία. Ενώ, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η 5η δόση θα δοθεί πανηγυρικά και οι "κατοχικές" δυνάμεις θα κάνουν τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς μας το είπε ξεκάθαρα : "Εάν η Ελλάδα αφεθεί να καταρρεύσει θα διαλυθεί η ευρωζώνη, αφού θα ακολουθήσουν η Πορτογαλία και Ιρλανδία". Για ποιο λόγο λοιπόν, πρέπει να συναινέσει και η αντιπολίτευση στο Μεσοπρόθεσμο; Αφού μπορούν να το περασούν  οι ίδιοι που σήμερα αντιδρούν, ακόμα και αν έχουν κάποιες μικρές απώλειες. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να πάρουν και την υπογραφή Σαμαρά έτσι ωστέ να είναι σίγουροι ότι θα μας κρατούν υπόδουλους μέχρι να στερέψει το πετρέλαιο του Αιγαίου!!!

Για να μην γινόμαστε όμως υπερβολικοί, το παιχνίδι παίζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο γιατί πολύ απλά θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα βρεθεί Έλληνας πολιτικός που λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις δικές τους επιλογές και για να μην χάσουν στην συνέχεια τον έλεγχο θέλουν την υπογραφή της αντιπολίτευσης να δεσμευτεί ότι θα υπηρετήσει και αυτή το νέο Μνημόνιο...