Υφεση 5,5% το α΄ τρίμηνο και συρρίκνωση επενδύσεων 19,2%

Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου
Από : Ημερησία

Μεγαλύτερη αποδείχθηκε τελικά η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους (-5,5%, αντί 4,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) με τις επενδύσεις και την κατανάλωση να σημειώνουν ελεύθερη... πτώση υπό το βάρος της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρείται στη χώρα.Με νεότερες εκτιμήσεις της, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε πτωτικά χθες τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες εβδομάδες: Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε 5,5% στο πρώτο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, αντί προηγούμενης εκτίμησης για μείωση 4,8% ενώ αυξήθηκε μόνον κατά 0,2% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, αντί 0,8% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αύξηση


Ακόμη και έτσι βέβαια το ΑΕΠ παρουσιάζει αύξηση, σε τριμηνιαία βάση, για πρώτη φορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, που παραμένει μια θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίμηνο του 2010 και σε ετήσια βάση:

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 6,9% με τις δαπάνες των νοικοκυριών να «βουλιάζουν» 7,8% και τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ταμεία) να καταγράφουν μείωση 3,4%.


Πτώση 19,2% σημείωσαν οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, αποτυπώνοντας το «πάγωμα» της επενδυτικής δραστηριότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.


Μεγάλη μείωση 40,7% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 15,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Μόνον οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 16,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 12%. Την ίδια ώρα πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές καταγράφοντας υποχώρηση 2%. Αυτό προήλθε από την πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών (8,3%) αφού οι εξαγωγές αμιγώς προϊόντων αυξήθηκαν κατά 6,5%. Τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την πρόβλεψη της τρόικας ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα είναι βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις (-3,8% αντί -3%).

Δύσκολο β' τρίμηνο


Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα ακόμη πιο δύσκολο δεύτερο τρίμηνο, διατηρώντας επιφυλάξεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους εν αναμονή της τουριστικής περιόδου. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει πάντως «κλειδί» και για την επιτυχία του γιγάντιου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που δρομολογείται έως και το 2015, με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για «πέρασμα» του ελληνικού ΑΕΠ σε θετικό έδαφος από το 2012, έστω και με αναιμικό ρυθμό (+0,6%).

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε 7,4% σε ετήσια βάση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Στο τρίτο τρίμηνο η πτώση ήταν 4,1%, στο δεύτερο 3,1% και στο πρώτο 2,8%.