Η τρόικα κοσκινίζει τις αλλαγές

Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
Από : Ελευθεροτυπία

Εισοδηματική εισφορά, αφορολόγητο και ακίνητης περιουσίας, ΕΦΚ σε εμφιαλωμένα και αναψυκτικά, καθώς και διατήρηση πλειοψηφίας σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ τίθενται εκ νέου υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα.

Το προσεχές 48ωρο (Τετάρτη-Πέμπτη) είναι το πλέον κρίσιμο, καθώς η αλλαγή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και της τρόικας, που έρχεται για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το αληθές της απόδοσης των μέτρων που αντικατέστησαν όσα είχαν συμφωνηθεί προ 15ημέρου.

Οι αλλαγές, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από τον τέως υπουργό Οικονομικών, θα διερευνηθούν ενδελεχώς από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν συνάντηση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αν πεισθούν

Αν οι εκπρόσωποι της τρόικας πεισθούν για τις αλλαγές στα τρία επίμαχα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και κυρίως ότι δεν πρόκειται για «επισφαλή μέτρα», καθώς η συνολική απόδοση φτάνει στα 28,3 δισ. ευρώ (το κείμενο που έχει κατατεθεί στη Βουλή) έναντι 28,2 δισ. ευρώ (αρχική συμφωνία με τρόικα), τότε θα είναι κατά 50% σύμφωνοι για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Το άλλο 50% της σύμφωνης γνώμης τους θα εξασφαλιστεί από το αν θα πεισθούν για την αναγκαιότητα διατήρησης της πλειοψηφίας στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Και κυρίως αν η κυβέρνηση θα τους πείσει πως το αντάλλαγμα θα είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων των τριών εταιρειών, όπως των μονάδων παραγωγής στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας ακόμα μια φορά έκκληση συναίνεσης από το Λουξεμβούργο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας», ξεκαθάρισε ότι για να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση «πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος».

Δεδομένου ότι το ΜΠΔΣ ψηφίζεται στις 27-28 Ιουνίου, ο εφαρμοστικός νόμος δεν αποκλείεται να περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη στην αναζήτηση μέτρων με ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς το σκέλος της μείωσης των φόρων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως δήλωνε χθες ο υπουργός αναπληρωτής Παντελής Οικονόμου, ο οποίος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να αναζητηθούν άλλα μέτρα που «δεν θα επιβαρύνουν τους αδύναμους της κοινωνίας».

Ανοίγει δρόμο

Η ψήφιση του ΜΠΔΣ θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση και του δεύτερου δανείου περίπου 100 δισ. ευρώ, που θα συνοδευτεί από το Β' Μνημόνιο. Οι συζητήσεις κατά πώς φαίνεται έχουν προχωρήσει, καθώς το Eurogroup αποδέχθηκε χθες ότι απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Κι όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης ομολόγων, ώστε να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών και κυρίως για να μην κινδυνεύσει από χρεοκοπία η χώρα.

Η τρόικα αναμένει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και μετά στο έκτακτο Eurogroup της 3ης Ιουλίου θα δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και, εφόσον υπάρξει η δέσμευση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δηλαδή το νέο δάνειο περίπου 100 δισ. ευρώ, τότε και το ΔΝΤ θα δώσει τη δική του έγκριση για τα 3,3 δισ. ευρώ που του αναλογούν από την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ.

Υ.Γ. από Πύθων : Το δούλεμα με την 5η δόση συνεχίζεται και η κυβέρνηση του Μνημονίου γίνεται κομπάρσος μιας ατελειώτης θεατρικής παράστασης με τραγικό τέλος...