Πίεση και από το ΔΝΤ

Με εμφανή πρόθεση την άσκηση πίεσης προς την ελληνική κοινή γνώμη και την κυβέρνηση -προκειμένου να περάσει γρήγορα και χωρίς πολλά πολλά το Μεσοπρόθεσμο από το Κοινοβούλιο - όπως και την άρση των όποιων αντιρρήσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας μας από τους Ευρωπαίους εταίρους, ο εκτελών χρέη προσωρινού γενικού διευθυντή του Ταμείου, Αμερικανός Τζον Λίπσκι, επανέφερε χθες το ενδεχόμενο διακράτησης της 5ης δόσης του δανείου.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο Λίπσκι δήλωσε: «Για μια επιτυχημένη αποτίμηση του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού της Ελλάδας, που σημαίνει αποδέσμευση της νέας δόσης, χρειάζεται το δ.σ. του ΔΝΤ να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά και ότι χρηματοδοτείται». Πρόσθεσε ότι «σε σωστή τροχιά σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων (...) που θα βάλει το πρόγραμμα σε καλό δρόμο». Παράλληλα διεμήνυσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να εγγυηθεί πως θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Πάντως την προηγούμενη Πέμπτη και ενώ η κυβερνητική κρίση μαινόταν στην Αθήνα, προκαλώντας ρίγη σε αγορές, τραπεζίτες και εταίρους, το ΔΝΤ είχε διαμηνύσει ότι θα καταβάλει χωρίς καθυστέρηση την επόμενη δόση στην Ελλάδα προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Ε.Ε. να οριστικοποιήσει το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Ο Λίπσκι διεμήνυσε πάντως χθες ότι το ΔΝΤ δεν διαπραγματεύεται ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά ότι εστιάζει στην επαναφορά της Ελλάδας σε σωστή τροχιά με το τρέχον πρόγραμμα. «Δεν διαπραγματευόμαστε ένα νέο πρόγραμμα. Πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποιο αίτημα για διαπραγμάτευση από τις ελληνικές αρχές»

Μπάμπης Μιχάλης
Από : Ελευθεροτυπία