Ο νέος «τσάρος», πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ

Από το πρωί τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ο διεθνής Τύπος παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα και αναμετέδωσαν αμέσως τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Στα άρθρα τους οι περισσότεροι ανταποκριτές στέκονται στο γεγονός της αντικατάστασης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, "τσάρου" της ελληνικής οικονομίας, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το Reuters αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός όρισε νέο υπουργό Οικονομικών για να κερδίσει την υποστήριξη για τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πυροδοτήσει βίαιες ταραχές και προκάλεσαν τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος.



Σύμφωνα με τους New York Times, ο ανασχηματισμός τη συγκεκριμένη στιγμή και η αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει σκοπό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους ξένους πιστωτές.



Οι Financial Times επισημαίνουν σε υπότιτλο ότι «Μακροχρόνιος αντίπαλος του Παπανδρέου προάγεται με τον ανασχηματισμό».


Το Bloomberg σχολιάζει ότι ο Γ. Παπανδρέου «απέλυσε» τον υπουργό Οικονομικών στον ανασχηματισμό με σκοπό να αποφύγει τη διάσπαση στο Κίνημά του και παράλληλα να περάσει τα μέτρα λιτότητας που απαιτεί το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.


Η φωτογραφία του νέου υπουργού Οικονομικών φιγουράρει στις κεντρικές σελίδες των πρακτορείων και εφημερίδων, ενώ όλοι υπερθεματίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει μπροστά του το δύσκολο έργο να προωθήσει τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει και το BBC News.


real.gr