Κύματα μεταναστών στη Μεσόγειο

Ρεπορτάζ : Μαρία Δεληθανάση
Από : Καθημερινή

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Β. Αφρική επηρέασαν δραματικά τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά της Κεντρικής Μεσογείου το πρώτο εξάμηνο του 2011, με περίπου 44.000 ανθρώπους να έχουν συλληφθεί και καταγραφεί στο διάστημα αυτό. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι Τυνήσιοι και ακολουθούν προερχόμενοι από το Κέρας της Αφρικής και την Κεντρική Αφρική. Οι αναταράξεις, λοιπόν, στη Β. Αφρική δεν επηρεάζουν την «έξοδο» μόνο των υπηκόων των βορειοαφρικανικών χωρών, αλλά και όσων μεταναστών έχουν «μπλοκαριστεί» εντός των κρατών αυτών.

Κατά τον αναπληρωτή διευθυντή της Frontex κ. Αρίας Φερνάντεζ, οι ροές προς την Κεντρική Μεσόγειο (Λαμπεντούζα, Μάλτα, Σαρδηνία) θα συνεχιστούν. Εξίσου ενδέχεται να «αναζωογονηθεί» το ρεύμα από Αλγερία με απευθείας πτήσεις σε Πόλη ή Ανδριανούπολη και από εκεί στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού το πρώτο 10μηνο 2010 εκδόθηκαν 42.000 βίζες στην Αλγερία για Τουρκία.

Οι 44.000 άνθρωποι που κατέπλευσαν κυρίως στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο 2011 απαλλάσσουν αυτόματα την Ελλάδα από την κατηγορία ότι «από τα σύνορά της μπαίνουν οι παράνομοι που κατακλύζουν την Ε.Ε.». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, το πρώτο εξάμηνο 2011 συνελήφθησαν στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα 13.000 άνθρωποι και στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα 80 άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Φερνάντεζ, που παρουσίασε την ετήσια έκθεση στην Αθήνα, η Ελλάδα παραμένει η «παραδοσιακή» ενδιάμεση χώρα για τη μετάβαση στη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη Ασιατών και προερχομένων από τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική.

Αφγανοί (44%), Αλγερινοί (16%), Πακιστανοί (8,5%), Σομαλοί (6%), Ιρακινοί (4%) και σε μικρότερους αριθμούς Ιρανοί και Παλαιστίνιοι είναι οι εθνικότητες των προσφύγων και μεταναστών που συλλαμβάνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Κατά τον κ. Φερνάντεζ, η εθνοτική σύνθεση μπορεί να αλλάξει εάν η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη επιτρέψει τη διέλευση προερχομένων από την Υποσαχάρια Αφρική, δρόμο που είχε ερμητικά κλείσει ο Καντάφι. Οσον αφορά τους προορισμούς, οι Αφγανοί, που αποτελούν τον κύριο όγκο των περιπλανώμενων ενηλίκων και ανηλίκων στην Ευρώπη, το 2009 ακολουθούσαν τη διαδρομή Ιταλία, Γαλλία (Καλέ), Μ. Βρετανία και το 2010 τη διαδρομή Γερμανία, Ελβετία, Σκανδιναβία. Κατά τα άλλα, το 2010 συνελήφθησαν 104.049 άτομα για παράνομη είσοδο στην Ε.Ε. Επίσης, 348.666 συνελήφθησαν εντός Ε.Ε. για παράνομη παραμονή (λόγω παράνομης εισόδου ή ληγμένης βίζας). Ακόμη 203.880 αλλοδαποί έκαναν αίτηση για πολιτικό άσυλο και 74.110 επεστράφησαν στις χώρες καταγωγής τους (εθελοντικά ή εξαναγκαστικά).