Εκτός στόχου έλλειμμα και δαπάνες στο 5μηνο

Στα 10,275 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 9,072 δισ. ευρώ) ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2011 σε δημοσιονομική βάση σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι το έλλειμμα ανέρχονταν σε 9,1 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση του ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1,936 δισ. ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 734 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών φόρων, το μήνα Μάιο παρουσιάζουν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010. Για πρώτη φορά φέτος, όπως σημειώνει το υπουργείο, τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων έναντι του Μαΐου του 2010. Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος - Μάιος) τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18,358 δισ ευρώ και εμφανίζουν μείωση 7,1% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι από μείωση 9,1% που παρουσίαζαν στο πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος - Απρίλιος 2011).

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένα κατά 113,7% ή κατά 352 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 6,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 446 εκατ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3% ή 1,528 δισ. ευρώ.

Πηγή : isotimia.gr