Διπλή πρόκληση από Σκόπια

Του Λάμπρου Καλαρρύτη
Από : Ελεύθερο Τύπο

Με το δικό τους τρόπο χαιρέτισαν τα Σκόπια τη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στήνοντας όχι ένα αλλά δύο αγάλματα. Του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια και του Φιλίππου Β’ στο Μοναστήρι. Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει βέβαια στο τεραστίων διαστάσεων άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο στήθηκε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η τοποθέτηση του αγάλματος, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι «Εφιππος πολεμιστής», έγινε παρουσία του δημάρχου των Σκοπίων Κότσε Τραϊανόφσκι και της γλύπτριας Βαλεντίνας Στεφάνοβσκα, η οποία έχει επιμεληθεί και τα δύο projects, και του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Σημειωτέον ότι δεν πρόκειται για αποκαλυπτήρια, αλλά απλά για την τοποθέτηση του αγάλματος στη βάση του, καθώς το σιντριβάνι και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια προγραμματίζονται για τις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα συμπλήρωσης 20 ετών από την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ. Η χάλκινη κατασκευή του «Εφιππου πολεμιστή», ο οποίος έχει ύψος δεκατρία μέτρα και η βάση επί της οποίας τοποθετήθηκε δέκα, κατασκευάστηκε από το εργαστήριο Ferdinando Marinelli στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Συνολικά το έργο θα στοιχίσει 9,4 εκατ. ευρώ, 5,3 εκατ. το άγαλμα και 4,1 εκατ. η βάση και το σιντριβάνι.

Το επίσης χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β’, έφιππου και αυτού, το οποίο έχει ύψος 8,5 μέτρα μαζί με τη βάση, στήθηκε στην κεντρική πλατεία του Μοναστηρίου. Αν και ήταν έτοιμο εδώ και 2,5 χρόνια, φυλασσόταν στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Δημαρχείου της πόλης καθώς για συμβολικούς λόγους οι Σκοπιανοί επέλεξαν να το τοποθετήσουν την ίδια ημέρα με του Αλεξάνδρου.

Υπόδειξη Φούλε

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, με αφορμή το άγαλμα του Αλεξάνδρου, είχε καλέσει προ ημερών την κυβέρνηση των Σκοπίων μέσω του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Α1 να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες: «Όταν έχετε γείτονα με τον οποίο έχετε εκκρεμότητα οποιασδήποτε φύσεως, και δεν μιλάμε απαραίτητα για δύο κράτη, και επιθυμείτε ειλικρινά την επίλυσή της, τότε πρέπει να αποφεύγετε ενέργειες τις οποίες ο γείτονάς σας εκλαμβάνει ως πρόκληση. Είναι απλή λογική. Αναμένω από την κυβέρνηση στα Σκόπια να αποφεύγει ενέργειες τις οποίες η άλλη πλευρά θεωρεί ως πρόκληση», είχε πει ο Φούλε και είναι προφανές ότι οι Σκοπιανοί δεν τον πήραν στα σοβαρά. Τοποθέτησαν όχι ένα αλλά δύο αγάλματα. Το ίδιο αγνόησαν και το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα είπε ότι «ενέργειες, από τη μία ή την άλλη πλευρά, που αναμοχλεύουν τα πάθη δεν συμβάλλουν στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να επιδείξουν ηγετικό ρόλο και τα ΜΜΕ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση έως ότου η Αθήνα και τα Σκόπια προσπαθήσουν να βρουν μια λογική συμβιβαστική λύση, το συντομότερο δυνατόν». Η αυτοσυγκράτηση των Σκοπίων είναι γνωστή. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για τον «εξαρχαϊσμό» της πρωτεύουσας προβλέπει την κατασκευή και άλλων αγαλμάτων και μνημείων που θα τονίζουν την… «καταγωγή» των Σκοπιανών.