Ανακάλυψαν τώρα την ύφεση!

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

Αφού οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και καταδίκασαν την κοινωνία στη φτώχεια, διαπίστωσαν τώρα ότι το Μνημόνιο απέτυχε, ο λογαριασμός δεν βγαίνει και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικές η επισήμανση του προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι κατανοεί απόλυτα τις δύσκολες ημέρες που περνά ο ελληνικός λαός και η διαβεβαίωσή του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί από τους εταίρους, ώστε να βγει από το τραγικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η ύφεση.

Το παράδοξο είναι ότι, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων ανάπτυξης, μας ζητούν, ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου, την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ομως, οι ρυθμίσεις του λεγόμενου Μνημονίου ΙΙ είναι αυτές που παγιώνουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Κι αυτό, γιατί επιβάλλουν νέες δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και δραματική αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, εξανεμίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, νεκρώνοντας την αγορά και φέρνοντας νέα λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις.

Χρειάστηκε να περάσουν 14 μήνες από την εφαρμογή του Μνημονίου, προκειμένου οι εταίροι να ομολογήσουν δημόσια το αυτονόητο. Οτι, δηλαδή, η μείωση των ελλειμμάτων δεν περνάει μέσα από την ύφεση, στην οποία οδηγούν τα ακραία μέτρα λιτότητας, αλλά μέσα από την ανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν το έχει κατανοήσει ακόμα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Είναι δεδομένο ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα νέες θυσίες χωρίς αντίκρισμα για τους πολίτες. Είναι, όμως, φανερό, ότι στην Ευρώπη πλέον διαμορφώνεται πρόσφορο έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, αλλά και επανεξέταση του Μεσοπρόθεσμου. Το ακατανόητο είναι γιατί η κυβέρνηση εμμένει πεισματικά σε μια αδιέξοδη πολιτική.