Πριν και μετά το μέλι

Η κωλοτούμπα του κ. Παντελή Οικονόμου όσον αφορά το Μνημόνιο Ι. Διαβάστε τι δηλώσεις του πριν γίνει αναπλήρωτης υπουργός Οικονομικών. Στα βήματα του "λεφτα υπάρχουν" ο Βουλευτής του ΠαΣοΚ μέχρι που πήρε την καρέκλα.

"Το Μνημόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση, διότι δεν οδηγεί σε λύση. Έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού, αλλά έχει φτιάξει ένα καταστροφικό πρόβλημα χρέους. Μάλλον υπήρχε το πρόβλημα χρέους, αλλά το έκανε μη διαχειρίσιμο.

Για να μπορέσουμε όμως να καταγγείλουμε το Μνημόνιο, διότι αυτή είναι η μόνη λύση που υπάρχει, να καταγγελθεί αυτή η σύμβαση, πρέπει μέχρι τον Ιούνιο όπου είναι η Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις και θα πρέπει να ζητηθεί η έναρξη του μηχανισμού όχι το 2013, αλλά το 2012. Η μόνη λύση την οποία μπορεί η κυβέρνηση να κάνει, είναι να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση που έχει και να ενταχθεί στον μηχανισμό τώρα. Εάν μπορούσε να ενταχθεί τώρα να το συζητήσουμε. Το 2012 να το ξανασυζητήσουμε, αλλά το 2013 είναι πλέον δώρον άδωρον. Για να μη σας πω ότι μέχρι το 2013, ακριβώς επειδή η Ευρώπη προχωράει μέσα από κρίσεις και συμβιβασμούς, μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Δηλαδή αντί για δανειακές διευκολύνσεις, να υπάρξουν κάποιες αόριστες εγγυήσεις και να δούμε ποιοι θα είναι τότε στις κυβερνήσεις
"...

  Παντελής Οικονόμου στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής (30 Μαρτίου 2011)

Η κοινωνία δεν μπορεί και δεν έχει λόγο να αντέξει νέα βάρη”, (10 Μαΐου 2011, Βήμα-fm)




Ακόμα και το τελευταίο χαρτί του Παπανδρέου, το "κλειδί" της θεατρικής τραγωδίας της κυβέρνησης του Μνημονίου για να "φυλάξει τα νώτα του", ασκούσε κριτική στον πρώην υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και έκανε υποδείξεις στον πρωθυπουργό για το Μνημόνιο. Σας παραθέτουμε συγκεκριμένες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου:

«βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή» (συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου 23/05/2011)

«Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο» (Πρώτο Θέμα, 12/6/11)

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα : "η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές"

"Πρέπει να επιδιώξουμε το μνημόνιο 2 να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές. Αυτή η ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα συνιστά και μια μακροπρόθεσμη διεθνή δέσμευση της χώρας, πρότεινα να ζητήσουμε από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως πίστευα ότι έπρεπε να είχαμε κάνει και τον Μάρτιο του 2010 με το μνημόνιο 1, για να μην αφήσουμε την αντιπολίτευση να διολισθήσει σε απλουστεύσεις κα δημαγωγίες".(Πρώτο Θέμα, 12/6/11)

Μνημόνιο : "Τον Μάιο του 2010 όταν ψηφίστηκε ο πρώτος βασικός νόμος για την εφαρμογή του μνημονίου, είχα προτείνει στον Πρωθυπουργό να θέσουμε ζήτημα υπερψήφισης του με 180 ψήφους, προκειμένου να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις την ευθύνη που τους αναλογεί". (Συνέντευξη Ε. Βενιζέλου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», Κυριακή, 15 Μάιος 2011)

Και ο αντιδραστικός Πάρης Κουκουλόπουλος ηρέμησε όταν του ανακοινώθηκε η καρέκλα του υφυπουργού Εσωτερικών. Υπενθυμίζουμε δηλώσεις :

"Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποσπασματικά. Δεν ξέρουμε πια τι να λέμε στον κόσμο. Όλο υποσχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και συνεχώς ανακοινώνουμε διάφορα. Επιπλέον δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Εγώ προσωπικά τρομάζω" (συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ για Οικονομία, 24/2/11)

«Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η ψήφος βουλευτών αν κατέβει ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα λέει ότι η συντάξεις θα μετατραπούν σε επίδομα, ούτε πρόκειται να προσυπογράψουμε με την ψήφο μας το θάνατο του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας για την ιδιωτική ασφάλιση»  (ραδιόφωνο του VETO 91fm , 8 Ιούνιος 2010)

Για ιδιωτικοποιήσεις

«Η ΔΕΗ θα μετατραπεί σε νέο ΟΣΕ! Η πώληση του 17% πρέπει να δρομολογηθεί υπό προϋποθέσεις, αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί σε ενεργειακή εξάρτηση και η τιμή της κιλοβαρτώρας τα επόμενα χρόνια θα είναι υπερδιπλάσια από τη σημερινή». (29-30/4/11, Νέα)