ICAP: Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία

Για πρώτη φορά οι απασχολούμενοι είναι λιγότεροι από τους μη οικονομικά ενεργούς, σύμφωνα με μελέτη της ICAP για την απασχόληση και ιδιαίτερα την ανεργία, η οποία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Μελέτη, ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 2,7% (120.000 άτομα) το 2010 σε σχέση με το 2009. Επιπλέον, το εργατικό δυναμικό των 5,01 εκατ. ατόμων της Ελλάδος αντιστοιχούσε στο 53,8% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (άτομα ηλικίας & 15 ετών), ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 4,30 εκατ. άτομα (Δ΄ Τρίμηνο 2010) αντιστοιχεί στο 46,1% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, 4,31 εκατ. άτομα (το 46,2% του παραγωγικού πληθυσμού) δεν είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας είναι δηλαδή οικονομικά μη ενεργό, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 η διαφορά διευρύνεται περαιτέρω.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη συνεχίζεται, καθώς ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε 815.924 τον Απρίλιο του 2011 και σύμφωνα με στελέχη του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τα οποία επικαλείται η έρευνα της ICAP, στα τέλη του τρέχοντος έτους ο δείκτης της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας θα ανέλθει στα επίπεδα του 17%-18%.

Παράλληλα, η αρνητική οικονομική συγκυρία φαίνεται να έπληξε κυρίως τους μισθωτούς, ενώ από το Γ΄ Τρίμηνο του 2009 παρατηρείται σημαντική μείωση και στην κατηγορία των (μικρο)εργοδοτών (απασχολούμενοι με προσωπικό).

Βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας τα τελευταία χρόνια είναι η συνεχής αύξηση του ποσοστού των προσωρινά απασχολουμένων (ως προς το σύνολο των μισθωτών), το οποίο ανήλθε το Δ΄ Τρίμηνο του 2010 σε 12,3%, ενώ το κατά το Δ΄ Τρίμηνο του 2008 ήταν 11,8%.

Όσον αφορά στους κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο τη τελευταία διετία από τη μείωση της απασχόλησης, αυτοί ήταν οι κλάδοι της μεταποίησης και των κατασκευών.

Αντίθετα, εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της απασχόλησης του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, δασοκομία και αλιεία) μέχρι και το Γ΄ Τρίμηνο του 2010.

Για τις μεταβολές της απασχόλησης ανά μορφωτικό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι κατά κύριο λόγο μειώνονται οι απασχολούμενοι με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης και αυτοί με απολυτήριο δημοτικού, ενώ αυξάνονται οι απασχολούμενοι με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό.

"Οι ανατροπές στην αγορά εργασίας είναι ραγδαίες και σε αρνητική κατεύθυνση, με συνέπεια πολλές εταιρείες, να αναγκάζονται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, να μειώνουν το προσωπικό τους" σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος ICAP Group.

"Ο χάρτης της Αγοράς Εργασίας αλλάζει, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και γι' αυτό ο ρόλος της Πολιτείας είναι κρισιμότερος από ποτέ. Εάν δεν στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα, η οποιαδήποτε προσδοκία ανάκαμψης μέσα στο 2012, θα δυσχεράνει εξαιρετικά".

Πηγή : ethnos.gr