Το Μεσοπρόθεσμο... πλήγμα της αγοράς

Σε δυσμενέστερη θέση θα βρεθεί ο επιχειρηματικός κόσμος, με την ισχύ των μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 30 Ιουνίου.

Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και παρουσιάζει το real.gr, οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο λόγω των αλλεπάλληλων φόρων που έχει επιβάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως υποστηρίζουν στο real.gr παράγοντες της αγοράς, η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης έρχεται σε μια περίοδο, όπου η κατανάλωση σημειώνει ραγδαία μείωση και το αγοραστικό εισόδημα συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο. Οι ίδιοι τονίζουν ότι η επιβολή φόρων σε συνδυασμό με την έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων θα οδηγήσουν σε μαρασμό εκατοντάδες ακόμη επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, οι νέες διαφοροποιήσεις στα λειτουργικά κόστη των εταιρειών οφείλονται στην επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα, με κλιμακωτό συντελεστή από 1% έως 3% από το πρώτο κιόλας ευρώ του φορολογουμένου, η οποία θα ισχύσει καθ’ όλη την τετραετή διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έχοντας, μάλιστα, αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2010. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου όσον αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, καθώς αυτό μειώνεται στα 200.000 ευρώ, από τα 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, και σε αυτή την περίπτωση, για ακίνητη περιουσία πάνω από 200.000 ευρώ υπολογίζεται συντελεστής 0,2%.

Επίσης, θεσπίζονται ειδικά «επαγγελματικά» κριτήρια ανάλογα με το ενοίκιο, τα τετραγωνικά, τον συντελεστή εμπορικότητας και τον αριθμό των απασχολούμενων. Ακόμη, θα χρεώνονται με ειδικό τέλος οι τραπεζικές συναλλαγές, ενώ επανέρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, για παράδειγμα, μία ατομική επιχείρηση που πραγματοποιεί μέσο ετήσιο τζίρο 75.000 ευρώ, δεν απασχολεί εργαζόμενους, τα καθαρά της κέρδη προ φόρου φτάνουν τα 14.000 ευρώ, στεγάζεται σε ιδιόκτητο κατάστημα με αντικειμενική αξία 201.000 και ο ιδιοκτήτης της διαθέτει κατοικία με αντικειμενική αξία 203.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης με 1.281 ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχα, μία ατομική επιχείρηση με ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ, έναν απασχολούμενο, καθαρά κέρδη προ φόρου 22.000 ευρώ, που στεγάζεται σε χώρο 40 τ.μ. για τον οποίο ο ιδιοκτήτης καταβάλλει 1.800 ευρώ ενοίκιο και ο ίδιος έχει στην κατοχή του ακίνητα με αντικειμενική αξία 450.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί από τα νέα μέτρα με επιπλέον πάγια ετήσια έξοδα 3.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πολύ πιθανόν από το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναγκαστούν να καταβάλλουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Σε περίπτωση εφαρμογής του, το μέτρο αυτό θα αυξάνει το συντελεστή παρακράτησης στο 25% από 20% που είναι σήμερα, για κάθε τιμολόγιο, το οποίο θα «κόβουν» οι επιτηδευματίες για συναλλαγή που ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Πηγή : real.gr