Προς άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, «λουκέτο» σε 40 φορείς

Παράθυρο για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο αλλά και «λουκέτο» σε τουλάχιστον σαράντα δημόσιους οργανισμούς, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας το Σάββατο στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

Σε ό,τι αφορά τις καταργήσεις οργανισμών, τόνισε ότι θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, να κλείσουν όσοι, παρότι ενημερώθηκαν, δεν απέστειλαν ως όφειλαν τα στοιχεία τους, όπως προσωπικό και οικονομικά τους πεπραγμένα και γενικά την οικονομική διαχείριση του οργανισμού που διοικούν. «Η προθεσμία έληξε χθες. Την ερχόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει η επιτροπή, αυτοί που δεν έχουν απαντήσει έχουν κλείσει», είπε ο κ. Πάγκαλος, ενώ μίλησε με βαρείς χαρακτηρισμούς για τους διοικητές των οργανισμών αυτών: «Δεν θα λείψει από την Ελλάδα κανένας οργανισμός επικεφαλής του οποίου είναι ένας τεμπέλης», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Μαΐου, περίπου 35 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, από έναν μακροσκελή κατάλογο 507 συνολικά φορέων, δεν είχαν τον Απρίλιο στοιχεία για την οικονομική κατάστασή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η συμπερίληψη στον κατάλογο αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή της επιχορήγησης και ισχύει έως τις 30 Ιουνίου. Μεταξύ των φορέων που, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν είχαν αποστείλει στοιχεία για τον Απρίλιο, περιλαμβάνονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.ά.

Απολύσεις


Ο Θ. Πάγκαλος, παράλληλα, συνέδεσε τις αποκρατικοποιήσεις με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Χαρακτηρίζοντας «δεδομένες» τις αποκρατικοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι εμπόδιο για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι η δυνατότητα απολύσεων. Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με την συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει το 2014, θα αφορά σχεδόν όλους τους υπαλλήλους υπουργείων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τοπικές αυτοδιοικήσεις, με εξαίρεση -όπως είπε ο Πάγκαλος- μόνο ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως «για τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους διπλωματικούς, τους εκπαιδευτικούς, άντε και τους εφοριακούς. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τραπεζοκόμοι πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι», σημείωσε ο Πάγκαλος.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει το διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στους οργανισμούς, ώστε να μπορεί μια τέτοια επιχείρηση να λειτουργήσει με όρους ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ανταγωνιστικά. Ο κ. Πάγκαλος στάθηκε και στην πολύκροτη φράση του «μαζί τα φάγαμε», σημειώνοντας πως «ο καθένας μας δεν έχει ζητήσει απόδειξη για κάποια δουλίτσα που του έκαναν».

Πηγή : Ημερησία