ΟΤΕ: Άρση μονιμότητας και περικοπές

Ρεπορτάζ : Μαρία Μόσχου
Από : Ημερησία

Αρση της μονιμότητας των εργαζομένων στον ΟΤΕ και επιπλέον περικοπές σε μισθούς και επιδόματα αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μ. Τσαμάζ από τους εργαζομένους.

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο οι δύο πλευρές ξεκινούν νέο κύκλο διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να μειωθεί το κόστος του προσωπικού τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 720 εκατ. ευρώ που κυμαίνεται σήμερα.

Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι, καθώς δεν βρίσκεται λύση με τις παρεμβάσεις της ρυθμιστικής αρχής, η μείωση των δαπανών προσωπικού αποτελεί μονόδρομο για την εταιρεία, προκειμένου να μη γίνει ζημιογόνος.

Αντιδράσεις


Η άρση της μονιμότητας και ό,τι αυτή θα επιφέρει μέσα από την κατάργηση επιδομάτων αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων. Ωστόσο, στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα προκύψει συμφωνία, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων ελιγμών.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης μετόχων του ΟΤΕ που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Τσαμάζ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία του προς το μέλλον με τα κεκτημένα του παρελθόντος.

Ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε ήπιες τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες που έχει πάρει η διοίκηση για τον εξορθολογισμό του κόστους: «Πριν από τρεις μήνες βρεθήκαμε σε αδιέξοδο με τους εργαζόμενους και αναγκάστηκα να πάρω κάποιες αποφάσεις που είναι ένα ελάχιστο σε σχέση με τη μείωση που πρέπει να πετύχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των εργαζομένων και συμπλήρωσε: «Διοίκηση, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είμαστε συνυπεύθυνοι για την επόμενη μέρα του Οργανισμού».

Ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε «άρρωστο» τον ανταγωνισμό και άδικη και κοντόφθαλμη τη ρύθμιση από την ΕΕΤΤ. Ωστόσο έσπευσε να τα χαρακτηρίσει «εξωγενείς παράγοντες», για τους οποίους δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Συγχώνευση


Επίσης ανέφερε ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο μετασχηματισμό του ΟΤΕ με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς «έτσι ώστε να ετοιμαστεί για να συγχωνευθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με την Cosmote».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μιλώντας στη γενική συνέλευση σημείωσαν ότι ως σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει τίποτα θετικό από την Deutsche Telecom πλην από κάποιων συνεργιών που εξυπηρετούν την ίδια, όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ Π. Κούτρας. Ο γενικός γραμματέας Α. Μπιρμπιλής έκανε αναφορά σε φημολογία η οποία είπε «έριξε τη μετοχή εκεί που την έριξε, για να αγοράσουν κάποιοι με υπερτίμημα 15% και πάλι να είναι κερδισμένοι».

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε διανομή μερίσματος 0,1179 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ως 10% του μετοχικού κεφαλαίου για διετή περίοδο και με εύρος τιμής από 3 ως 30 ευρώ.