Μεσοπρόθεσμο μπρος-πίσω

Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
Από : Ελευθεροτυπία

Χαλάρωση ή σκλήρυνση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής; Η απάντηση στο ερώτημα αναζητείται μετά τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις.

Η αναζήτηση νέου κυβερνητικού σχήματος που θα αναλάβει κατ' ουσίαν την ανόρθωση της οικονομίας είναι άγνωστο τι είδους Μεσοπρόθεσμο θα φέρει. Αν αυτό θα είναι βαρύτερο ή ελαφρύτερο. Αν θα εισακουστεί η φωνή των «αγανακτισμένων» ή αν θα προχωρήσουν σε ένα ακόμα πιο σκληρό πακέτο μέτρων χωρίς να λάβουν υπόψη την έκρηξη των πολιτών. Ποιο Μεσοπρόθεσμο θα εφαρμόσει η όποια νέα κυβέρνηση;

Η Ν.Δ. έχει ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση τύπου Πορτογαλίας, με χαλάρωση των μέτρων ως προς τους φόρους και τα εισοδήματα.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της έντονης αντίδρασης των «αγανακτισμένων» και ορισμένων βουλευτών εμφανίστηκε, χθες, να χαλαρώνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει κάνει λόγο για νέα διαπραγμάτευση ως προς τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όχι όμως και ως προς άλλα μέτρα.

Στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Οικονομικών ξεκαθαρίστηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κεφαλικό φόρο και τον ΦΑΠ, αλλά και το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Τα 6 ζητήματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν εκ νέου είναι τα εξής:

1. Κεφαλικός φόρος. Η τουλάχιστον πενταετούς, από το 2011 έως το 2015, ισχύος εισοδηματική εισφορά πλήττει μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες, επιχειρηματίες και γενικώς την πλειονότητα των φορολογουμένων. Ξεκινάει από εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και κυμαίνεται από 1% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 2% από 20.001 έως 50.000 ευρώ και 3% για πάνω από 50.000 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής δεν κλιμακώνεται, αλλά επιβάλλεται επί του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος. Η εισφορά θα επιβάλλεται στο δηλωθέν εισόδημα που δηλώνεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

2. ΦΑΠ. Μειώνεται κατά 50% το αφορολόγητο όριο για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και περιορίζεται στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ, πιάνοντας ουσιαστικά στα δίχτυα του σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων. Οι συντελεστές φόρου που θα επιβληθούν σε περιουσίες αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κυμανθούν από 0,2% για περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 600.000 ευρώ και μέχρι 1% για μεγαλύτερης αξίας.

3. Πετρέλαιο. Αναστέλλεται η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τουλάχιστον για φέτος.

4. ΔΕΚΟ. Διαπραγματεύονται εκ νέου με τις Βρυξέλλες τη διατήρηση της πλειοψηφίας στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις: ΔΕΗ (το Δημόσιο έχει το 51% και η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την πώληση του 17% τρέχουσας αξίας 400 εκατ. ευρώ και περιουσιακών στοιχείων της Επιχείρησης), ΕΥΔΑΠ (το Δημόσιο κατέχει το 61% και η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την πώληση του 27%) και ΕΥΑΘ (το Δημόσιο κατέχει το 74% και η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την πώληση του 40%).

Στο ΚΤΕ Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμα ότι κάθε πώληση δημόσιας επιχείρησης θα περάσει από τη Βουλή με ξεχωριστό νόμο. Ενώ ως προς το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επισήμανε ότι κάθε τρεις με τέσσερις μήνες θα καταθέτει απολογισμό στη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν απαλλάσσεται ή όχι των ευθυνών του (το Ταμείο).

5. Καταθέσεις. Φορολογούνται τα χρήματα που διέφυγαν στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία.

6. Τραπεζικό απόρρητο. Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο έναντι όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και όχι μόνο πολιτικών προσώπων.