Γονατίζουν οι Κρητικοί από το κόστος ζωής

Ρεπορτάζ : Γιάννης Λυβιάκης
Από : Ελευθεροτυπία

Πολύ μικρό είναι το ποσοστό των πολιτών στις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Ηράκλειο και Χανιά, που είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής στις δύο πόλεις. Η πλειονότητα εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής, τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στην έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κων. Ζοπουνίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του επ. καθηγητή Ε. Γρηγορούδη και του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου. Ι. Ματαλλιωτάκη.

Από δεδομένα της έρευνας προκύπτουν σημαντικά ευρήματα όπως: για την πόλη του Ηρακλείου ποσοστό της τάξεως του 71,3% δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο από το κόστος ζωής, ενώ αντίστοιχα για τα Χανιά 71,5%. Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες απασχόλησης και εύρεσης εργασίας, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια σε ποσοστό 70,4% και 66,6% αντίστοιχα.

Προβληματικό φαίνεται να είναι το πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Το 67,8% των Ηρακλειωτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι, ενώ οι κάτοικοι των Χανίων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε ποσοστό της τάξεως του 74%.

Αναφορικά με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών (τήρηση δημόσιας τάξης), το 58,8% των κατοίκων του Ηρακλείου δήλωσε ότι είναι δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο, ενώ αντίστοιχα οι κάτοικοι της πόλης των Χανίων σε ποσοστό 52,5%.

Η έρευνα αναδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την άποψη των πολιτών για το επίπεδο ποιότητας ζωής στην πόλη τους τα τελευταία δύο έτη, καθώς σε ποσοστό 30,6% οι κάτοικοι του Ηρακλείου δηλώνουν ότι αυτό έχει βελτιωθεί ή ότι μάλλον έχει βελτιωθεί, 29,6% ότι έχει παραμείνει ίδιο, 15,3% ότι μάλλον έχει επιδεινωθεί και 24,6% δήλωσαν ότι έχει επιδεινωθεί. Αντίστοιχα για τα Χανιά 8,3 και 12,8% οι πολίτες δήλωσαν ότι έχει βελτιωθεί ή μάλλον έχει βελτιωθεί.

Τα μόνα θετικά μηνύματα φέρνει η ερώτηση για τις δυνατότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αφού το 54,1 και το 61,4% για τους κατοίκους του Ηρακλείου και των Χανίων αντίστοιχα δηλώνουν ικανοποιημένοι ή μάλλον ικανοποιημένοι.

Για τους ΟΤΑ

Για την τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτικά έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής) οι κάτοικοι του Ηρακλείου δήλωσαν σε ποσοστό 39,8% ικανοποιημένοι, 27,6% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι, ενώ δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι δήλωσαν 32,6%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 10-12 Μαΐου του 2011. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού. Περιελάμβανε 552 νοικοκυριά της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης και 437 της πόλης των Χανίων. Βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ερωτηθέντες ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινή γνώμη κατά το διάστημα διεξαγωγής της έρευνας αντιμετώπιζε τη συνεχή προβολή και δημοσιοποίηση αρνητικών γεγονότων σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την έλλειψη εθνικών πόρων για επενδύσεις λόγω οικονομικής κρίσης, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο.