Νέα άνοδος σε CDS και spread

Πάνω από τις 2.000 μονάδες επέστρεψαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), ενώ το spread στα ομόλογα σημειώνει μεγάλο άνοδο προς τις 1.450 μονάδες βάσης, καθώς στις αγορές επικρατεί έντονη νευρικότητα σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους και το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Το κόστος ασφάλισης κρατικού χρέους στην ευρω-περιφέρεια αυξάνεται μετά την καθυστέρηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) να αποφασίσουν για το νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, αλλά και την προειδοποίηση της Moody's για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας.

Το κόστος ασφάλισης των πενταετών τίτλων αυξήθηκε κατά 128 μονάδες βάσης στις 2.025, σύμφωνα με το Markit, ενώ τα αντίστοιχα ιταλικά σημείωναν άνοδο 11 μονάδων, στις 182 μονάδες βάσης.

Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε κατά 43 μονάδες βάσης στις 1.442.

Η απόδοση του τίτλου διευρύνθηκε στο 17,35% από 17,16% το πρωί.

Στο 2ετές ομόλογο, η απόδοση αυξήθηκε στο 28,36% από 28,07% νωρίτερα την Δευτέρα.

Υ.Γ. από Πύθων : Τι είναι όμως τα περιβόητα CDS; Η σύμβαση ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS από τον αγγλικό όρο Credit Default Swap) είναι μία σύμβαση ανταλλαγής στην οποία ο αγοραστής της πραγματοποιεί σειρά πληρωμών προς τον αντισυμβαλλόμενο πωλητή και σε αντάλλαγμα δέχεται εφάπαξ πληρωμή σε περίπτωση που κάποιο πιστωτικό μέσο (συνήθως ομόλογο ή δάνειο) χαρακτηρισθεί από αθέτηση του εκδότη.

Δηλαδή, ένα CDS είναι μια διμερής σύμβαση μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή της προστασίας από τον πιστωτικό κίνδυνο. Το CDS αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο ομόλογο χρέους μιας "οντότητας" αναφοράς, η οποία οντότητα συνήθως είναι κράτος ή νομικό πρόσωπο όπως μια εταιρεία. Η οντότητα αναφοράς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης. Ο αγοραστής της προστασίας προβαίνει σε τριμηνιαίες πληρωμές ασφαλίστρων προς τον πωλητή. Εάν η οντότητα αναφοράς αθετήσει κάποιες υποχρεώσεις ως προς το χρέος της, ο πωλητής πληρώνει στον αγοραστή την ονομαστική αξία των ομολογιών σε αντάλλαγμα για τη φυσική παράδοση του ομολόγου, αν και ο διακανονισμός μπορεί επίσης να γίνει με μετρητά ή με δημοπρασία. Η αθέτηση αναφέρεται ως «Πιστωτικό Γεγονός» και περιλαμβάνει συμβάντα όπως η αδυναμία πληρωμής, η αναδιάρθρωση και η πτώχευση. Τα περισσότερα CDS κυμαίνονται μεταξύ 10-20 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι διάρκειας μεταξύ ενός και 10 ετών.