Γιώργος, μόνος, ψάχνεται...

Την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι μπορεί και να το καταψηφίσουν, ενώ υπουργοί αμφισβητούν κυβερνητικές επιλογές και βάλλουν κατά συναδέλφων τους.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το πλέον κρίσιμο εικοσαήμερο της μέχρι τώρα θητείας της. Σήμερα ή αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για το Μεσοπρόθεσμο. Στο τέλος Ιουνίου ή τις πρώτες μέρες του Ιουλίου θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία, με ορισμένους βουλευτές να βρίσκονται σε νευρική κρίση, δεχόμενοι πιέσεις είτε από το γενικότερο κλίμα (συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων») είτε από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Χθες ορισμένοι βουλευτές έλαβαν «εξώδικα» από κατοίκους κάποιων εκλογικών περιφερειών, με τα οποία τους καλούν να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο σταθμίζουν όλα αυτά τα δεδομένα, χωρίς να είναι σε θέση να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα για το αν θα βρεθούν βουλευτές -και πόσοι- να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο ή να παραιτηθούν. Στην πρώτη περίπτωση, για να χάσει η κυβέρνηση τη Δεδηλωμένη, πρέπει να αρνηθούν την ψήφο τους έξι βουλευτές. Μέχρι στιγμής ευθεία απειλή ότι δεν θα ψηφίσει το Πρόγραμμα, αν προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έχει διατυπώσει ο βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ε».

Έμμεσες απειλές έχουν διατυπώσει κατά καιρούς και άλλοι βουλευτές (π.χ. Π. Κουρουμπλής, Αιτωλοακαρνανίας). Το εορταστικό τριήμερο που πέρασε πρωταγωνίστησε ο βουλευτής Πειραιά Δ. Λιντζέρης, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και όλου του οικονομικού επιτελείου.

Βολές εναντίον του υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε και ο Ευ. Βενιζέλος, ζητώντας εμμέσως (με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα») την αντικατάστασή του. «Δεν πρόκειται να αναφερθώ δημόσια σε θέματα της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του πρωθυπουργού. Αλλά υπάρχουν τόσο προφανή και αυτονόητα πράγματα που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα συζητάμε», είπε ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος επανέλαβε την άποψή του ότι το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να ψηφιστεί με 180 ψήφους, ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφιστεί με 151.

Πέραν της προσεκτικής αμφισβήτησης επιλογών του πρωθυπουργού από τον κ. Βενιζέλο, άλλοι βουλευτές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα:

* Ο Μίμης Ανδρουλάκης (μιλώντας στο Mega) κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να προτείνει στον κ. Σαμαρά θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού με αρμοδιότητα την οικονομία.

* Ο Γ. Φλωρίδης, σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ε», κάνει λόγο για «καθολικό έλλειμμα αρχηγεσίας», κατηγορία που απευθύνει μεν σε όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά είναι ευνόητο ότι πρωτίστως αναφέρεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει από τις επιλογές που έχει κάνει. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», λέει ότι η μία επιλογή είναι αυτή που έχει κάνει η κυβέρνηση, «η λιγότερο οδυνηρή», και η άλλη είναι «η καταστροφική, αυτή της χρεοκοπίας».

Ο πρωθυπουργός:

* Καλύπτει τον υπουργό Οικονομικών στις επιθέσεις που δέχεται, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις είναι συλλογικές, οι επιτυχίες και τα λάθη επίσης».

* Επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να χρησιμοποιηθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής ή και από τα άλλα κόμματα σε θέσεις-κλειδιά.

* Οταν ερωτάται αν υπάρχει κίνδυνος να μη δοθεί η πέμπτη δόση, λέει «εγώ θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους και στη Βουλή και στην Ε.Ε.».

Γ.ΚΑΡ.


Πηγή : enet.gr