Μείωση 4,3% στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών

Ρεπορτάζ : Μαρία Γιουρουκέλη
Από : Ημερησία

Στους... χαμένους της περσινής χρονιάς περιλαμβάνονται οι Έλληνες αγρότες καθώς σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους στην Ε.Ε. «27», είδαν να μειώνεται το εισόδημά τους κατά 4,3%.

Ωστόσο, την ώρα που οι εταίροι μας φαίνεται να έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, οι Έλληνες αγρότες δείχνουν να μην μπορούν να ακολουθήσουν αυτήν την ανοδική πορεία λόγω της αδυναμίας πάταξης των κυκλωμάτων των μεσαζόντων, της αύξησης στο κόστος παραγωγής, αλλά και των συνεχών αυξήσεων στο ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο.

Χρονιά ανόδου


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ευρωπαϊκής γεωργίας το 2010 ήταν γενικότερα χρονιά ανόδου για το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών, καθώς χαρακτηρίστηκε από αύξηση 9,9%, μετά την αξιοσημείωτη πτώση το 2009.

Αιτία της αύξησης αυτής, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν η ελαφρά πτώση στον όγκο της αγροτικής παραγωγής και της αύξησης των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ο όγκος της φυτικής παραγωγής στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2,4% , ενώ αντίστοιχα στη ζωική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4%. Την ίδια στιγμή, οι πραγματικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 4,3% το 2010, σε σχέση με το 2009, αντικατοπτρίζοντας τις υψηλότερες τιμές της φυτικής και ζωικής παραγωγής κατά 8,9% και 2%, αντίστοιχα.

Το πραγματικό γεωργικό-αγροτικό εισόδημα ανά εργαζόμενο το 2010 αυξήθηκε σε 21 κράτη- μέλη, ενώ μειώθηκε σε έξι. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έλαβαν χώρα σε Δανία (+54,8%), Εσθονία (+48,8%), Ιρλανδία (+39,1%), Ολλανδία (+32,0%), Γαλλία (+31,4%), Λετονία (+25,5%), Βέλγιο (+24,1%), Βουλγαρία (+23,0%) και τη Γερμανία (22,8%). Στην αντίπερα όχθη, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (-8, 2%), την Ελλάδα (-4,3%) αλλά και την Ιταλία (-3,3%).

Φυτική - ζωική


Σε σχέση με τον τομέα της φυτικής παραγωγής, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν για όλες τις κατηγορίες, πλην του ελαιολάδου (-0,4%), με μεγαλύτερες αυτές των ελαιούχων σπόρων (27%), των δημητριακών (22,5%), τις πατάτες (13,1%) και των φρέσκων λαχανικών (9%).

Αντίστοιχα, στη ζωική παραγωγή τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 9,4% στις τιμές παραγωγού για το γάλα, 7% για το αιγοπρόβειο κρέας, 0,4% για το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ μείωση 2,6% σημειώθηκε για το χοιρινό κρέας.

Εισροές


Οι αγροτικές δαπάνες (εισροές) αυξήθηκαν κατά 1,1% κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για ενέργεια/λιπαντικά, των ζωοτροφών (3,2%) και της συντήρησης κτιρίων(3,3%).

Στο μεταξύ, αντανακλώντας τις εξελίξεις των τιμών παραγωγής και των εισροών, οι εκτιμήσεις αποτυπώνουν μια πραγματική αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 12,3% σε πραγματικούς όρους και ανά μονάδα ετήσιας εργασίας σε σχέση με το 2009 στην Ε.Ε. Η μεταβολή διαφέρει από μείωση 8,4% για τη Ρουμανία και τη Βρετανία μέχρι αύξηση 54,8% για τη Δανία. Τέλος, να σημειωθεί ότι σε επίπεδο κλάδων, αυτοί που σημείωσαν πτώση ήταν η ελαιοκομία και η χοιροτροφία.