Συμφώνησαν για την ΕΡΤ, ο ανασχηματισμός στο "τραπέζι"

Σε κατ' αρχήν συμφωνία για τον τρόπο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατέληξαν χθες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, εξέλιξη που φαίνεται πως απομακρύνει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αν και εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας με κυριότερο τον αριθμό των εργαζομένων που θα προσληφθούν κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας και τον χρόνο επανέναρξης του προγράμματος.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να κλείσει σήμερα σε νέα συνάντηση των τριών (στις 8.30 το βράδυ), όπου θα συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν την επανεκκίνηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, με άξονα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, τον ανασχηματισμό και την σύσταση του συντονιστικού οργάνου που θα εποπτεύει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. 

Ειδικό βάρος για την επίτευξη της επικείμενης συμφωνία, φαίνεται πως είχαν οι πιέσεις που ασκήθηκαν από παράγοντες Ε.Ε. για την αποφυγή προσφυγής στις κάλπες, καθώς και χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης προειδοποίησε ευθέως ότι η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα συνιστά προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και χαρακτήρισε ως το “πλέον απίθανο σενάριο” το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Ταυτόχρονα, από το Βελιγράδι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, έστειλε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι “οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κρίνουν το αποτέλεσμα του αύριο”, και επισημαίνοντας ότι “είναι καίριας σημασίας να προωθήσουμε το έργο ανόρθωσης της οικονομίας ώστε η ανορθωτική πορεία να μην ανακοπεί από κάποιο γεγονός και κυλήσουμε πίσω”. 

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ, η οποία θα γίνει με την ίδρυση ενός νέου φορέα, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι για πρώτη φορά απέφυγαν κάθε αναφορά στην ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας τον όρο “δημόσια ραδιοτηλεόραση”, ενώ σήμερα για την επικύρωση της συμφωνίας θα συνεδριάσουν οι Κ.Ο. και των δύο κομμάτων. 

Στελέχη και των τριών κομμάτων υπογράμμιζαν αμέσως μετά πως η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την λειτουργία της κυβέρνησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γεγονός που επίσης επιβεβαιώνει την αλλαγή του κλίματος και την επίτευξη μιας κατ΄ αρχήν συμφωνίας. Ενισχυτικό εκτίμησης ότι η προκήρυξη εκλογών απομακρύνεται είναι και το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί τελικά σήμερα στη Βιέννη για την σύνοδο του ΕΛΚ και θα επιστρέψει στην Αθήνα μία ώρα πριν την σύσκεψη με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς. 

Την θετική έκβαση των χθεσινών διαπραγματεύσεων, αλλά και πως η συζήτηση μετατοπίζεται πλέον στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης κατέδειξαν με τις δηλώσεις του οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι “διεξήχθη μία πολύωρη και πολύ δύσκολη συζήτηση”, ενώ για τη σημερινή τους συνάντηση σημείωσε ότι σε αυτή “κρίνονται πολλά σημαντικά θέματα ταυτοχρόνως, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε αξιόπιστα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας”. Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος “να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν ένα πολύ μεγάλο θεσμό που είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές. Θέλει σταθερότητα. Θέλει να έχει μία κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας που λειτουργεί με το μέγιστο βαθμό προοδευτικότητας”. Είναι σημαντικό, κατέληξε “να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται την απόφαση του ΣτΕ και θα δίνει νέα ώθηση στην κυβέρνηση με μία νέα προγραμματική συμφωνία με κανόνες που θα τηρούνται”. 

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Φ. Κουβέλης επισημαίνοντας πως στη σημερινή σύσκεψη θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητές της η δημόσια ραδιοτηλεόραση με κανονικό πρόγραμμα. Στη συνάντηση, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συζητήθηκαν και ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι “η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση, την κοινή απόφαση και των τριών κομμάτων”. 

Πρέπει να επισημάνω, κατέληξε “ότι είναι αναγκαίο και διεκδικώ να υπάρξει επικαιροποίηση στη βάση των νέων δεδομένων και όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση, αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν, την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για την χώρα, για την κοινωνία. Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων”. Την ώρα, ωστόσο, που η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήταν σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας ζητούσε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, συμμετέχοντας σε συγκέντρωση στο χώρο του ραδιομεγάρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει για ένατη μέρα να παρανομεί κρατώντας κλειστό το σήμα εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διατηρώντας το μαύρο στις οθόνες της ΕΡT. 

Πηγή : imerisia.gr