Το ΔΝΤ σε έκθεσή του παραδέχεται λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Στην πιο σημαντική έκθεση του ΔΝΤ των τελευταίων μηνών για την Ελλάδα, συμπεράσματα της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα Πέμπτη και η οποία αποτελείται από τριακόσιες ογδόντα πέντε σελίδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται σημαντικά λάθη στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές και το κούρεμα που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όπως είπε. 

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Wall Street Journal, το ΔΝΤ παραδέχεται σημαντικά λάθη στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, κατά τα τελευταία τρία χρόνια. 
Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι σε χαρακτηρισμένο ως «αυστηρά εμπιστευτικό» εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υποτίμησε τον αρνητικό αντίκτυπο που οι συνταγές της λιτότητας θα είχαν στην ελληνική οικονομία, ωστόσο επισημαίνει ότι η συντονισμένη με την Ε.Ε. απάντηση στην κρίση αγόρασε χρόνο έτσι ώστε να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην υπόλοιπη ευρωζώνη των 17 χωρών-μελών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι : 

- το ΔΝΤ παρέκαμψε τους κανόνες του ώστε να παρουσιαστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια που απαιτούνται ώστε μια χώρα να δικαιούται της βοήθεια του Ταμείου. 

- το Ταμείο υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει σε χρηματοδότηση από τις αγορές αλλά και την πολιτικής της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης. 

- το μεγαλύτερο όφελος από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 δεν το είχε η Ελλάδα αλλά ευρύτερα η Ευρωζώνη 

- το ΔΝΤ επικρίνει την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους, η οποία έγινε τελικά το Μάρτιο του 2012, δύο χρόνια μετά το αρχικό πακέτο διάσωσης, ωστόσο αναγνωρίζει ότι ήταν «πολιτικά δύσκολη» μια μείωση του χρέους νωρίτερα

- το Ταμείο αναγνωρίζει ακόμη ότι η ανάλυσή του ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη ήταν λανθασμένη «σε μεγάλο βαθμό» 

- σφοδρή κριτική δέχεται και η Κομισιόν, η οποία «είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές θέσεις δια της συναίνεσης, είχε μικρή επιτυχία στην εφαρμογή (δημοσιονομικών κανόνων) και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων». 

- Το Ταμείο είχε αρχικά προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχανε το 5,5% της οικονομικής της παραγωγής μεταξύ 2009 και 2012 ενώ η χώρα έχασε το 17% του πραγματικού ΑΕΠ της και το πρόγραμμα διάσωσης έκανε λόγο για ανεργία σε ποσοστό 15% το 2012 ενώ το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 25%. 


Πηγή : ΑΠΕ