Οι φονιάδες του Παρισιού είναι φαν της Χρυσής Αυγής

«Ομογάλακτη» της γαλλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Εθνικιστική Νεολαία (JΝ) που ενοχοποιείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου φοιτητή Κλεμάν Μερίκ στο Παρίσι είναι η Χρυσή Αυγή.

Το όνομά της «φιγουράρει» πρώτο στον κατάλογο που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Γάλλων εθνικιστών, ανάμεσα σε άλλους «Ευρωπαίους συντρόφους» της. 

Κατά τη συνήθη πρακτική τους, τα μέλη της Χρυσής Αυγής αρνούνται κάθε σχέση με τους Γάλλους ομοϊδεάτες τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα ξεδιπλώνεται μέσα από τα προσωπικά προφίλ στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης των ίδιων των μελών της «επαναστατικής», όπως τη χαρακτηρίζουν, Εθνικιστικής Νεολαίας. Σύμφωνα με τον προσωπικό του λογαριασμό σε twitter και facebook, ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης, ο Αλεξάντρ Γκαμπριάκ, έχει επισκεφθεί την Ελλάδα και έχει συναντηθεί με μέλη της Χρυσής Αυγής «για να μελετήσουν μεθόδους δράσης του εθνικιστικού κινήματος». 

Κληρονομιά του Λεπέν 

Πρόκειται για ένα πρώην μέλος του Εθνικού Μετώπου, του κόμματος που κληρονόμησε η Μαρίν Λεπέν από τον πατέρα της Ζαν Μαρί. Η επίσημη γαλλική ακροδεξιά παράταξη είναι γνωστή για τον αντισημιτισμό της, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, την αποστροφή προς τους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους και κυρίως για τη θέση της κατά της «κακής Ευρώπης» που επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας.



Ο Αλεξάντρ Γκαμπριάκ όμως αποδείχθηκε ακόμη πιο ακραίος. Τον Μάρτιο του 2011, μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο τον εμφάνιζε να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό. Αυτό ήταν και η αιτία που αποκλείστηκε από το Εθνικό Μέτωπο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία είναι προϊόν φωτομοντάζ, αλλά δεν έπεισε ούτε τους «συντρόφους» του από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, από όπου διεγράφη. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, ο συνιδρυτής της «Εθνικιστικής Νεολαίας» πηγαίνει κάθε χρόνο στον τάφο του Μουσολίνι για να αποτίσει φόρο τιμής και είναι πολύ ενεργός στον ακροδεξιό «ακτιβισμό» των δρόμων. Όπως έχουν γράψει πολιτικοί αναλυτές της χώρας που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα της γαλλικής Ακροδεξιάς, η NJ είναι παρακλάδι της ομάδας «Γαλλική Εργασία» («Oeuvre francaise»), μιας ομάδας που υποστηρίζει ανοιχτά τον Φιλίπ Πετέν, του δωσίλογου ηγέτη της κατεχόμενης από τους ναζί Γαλλίας μεταξύ 1941 και 1944.



Ο Γκαμπριάκ και οι σύντροφοί του δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2012, ο ιδρυτής της NJ ανακοίνωσε ότι έρχεται στην Ελλάδα για να συναντήσει «τους Ελληνες νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Όπως ο ίδιος «μετέδωσε» μέσω των προσωπικών του λογαριασμών, έφτασε αεροπορικώς στην Ελλάδα στις 21 Δεκεμβρίου και έμεινε συνολικά 4 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, επισκέφθηκε -όπως έγραψε- τη Βουλή και την Ακρόπολη, ενώ συμμετείχε και στη διανομή τροφίμων που έγινε παραμονή Χριστουγέννων στον Πειραιά. Κι ενώ δημοσιεύει και τις αντίστοιχες φωτογραφίες από τα μέρη τα οποία επισκέπτεται, τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε δεν αναφέρονται πουθενά στις αναρτήσεις του. Μάλιστα, σε ένα από τα τουίτ του, που αναφέρεται σε φωτογραφία «αντιπροσωπείας μελών της Εθνικιστικής Νεολαίας με τα μέλη της Χρυσής Αυγής», η φωτογραφία έχει... μυστηριωδώς εξαφανιστεί από το facebook, όπου παραπέμπει.



Σιγήν... ιχθύος τηρούν και τα μέλη της Χρυσής Αυγής που στην επίσημη ιστοσελίδα τους, αλλά και στην εφημερίδα του κόμματος -κι ενώ περιγράφεται η εκδήλωση της διανομής τροφίμων στον Πειραιά- δεν αφιερώνουν ούτε λέξη για τη συνάντηση με τους Γάλλους ομοϊδεάτες τους. Όπως άλλωστε θα κάνουν αργότερα, με την επίσκεψη των εκπροσώπων των Γερμανών νεοναζί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για την οποία ενημερωθήκαμε από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel... 


Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου, το Der Spiegel υποστήριξε πως «η Χρυσή Αυγή έχει επαφές με Βαυαρούς νεοναζί». Μάλιστα, ο πρόεδρός της Ν. Μιχαλολιάκος φωτογραφήθηκε περιχαρής με τα μέλη της ρατσιστικής «Πρωτοβουλίας Πολιτών - Στοπ στους Ξένους» Σ. Σμάους και Μ. Φίσερ, στους διαδρόμους του ελληνικού Κοινοβουλίου!



Και τότε, απαντώντας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η Χρυσή Αυγή είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για «ρεσιτάλ λασπολογίας». Προτού προλάβουν να περάσουν 24 ώρες, τους κ. Ν. Μιχαλολιάκο και Ηλ. Κασιδιάρη διέψευσαν οι ίδιοι οι... Γερμανοί νεοναζί. Με δύο πανηγυρικού χαρακτήρα και πλούσιες σε φωτογραφικό υλικό αναρτήσεις στον ιστοχώρο Freies-netz-sued.net (6 και 7 Φεβρουαρίου), παρουσίασαν αναλυτικά τις στενότατες επαφές που διατηρούν με τη Χρυσή Αυγή. 


Κήρυξε πόλεμο 
Μετά τη δολοφονία του 18χρονου φοιτητή, η γαλλική κυβέρνηση άνοιξε πόλεμο εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας να δηλώνει ότι οι ακροδεξιές οργανώσεις «αναμφίβολα» θα διαλυθούν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνει τη «JN», στον πυρήνα της οποίας ανήκουν οι ύποπτοι που έχουν ήδη συλληφθεί για το περιστατικό. Παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής της αρνούνται κάθε σχέση, οι εξελίξεις φαίνεται πως δεν είναι με το μέρος τους...



Οσο και αν επισήμως το κρύβουν 
Παρών στα ραντεβού του μίσους 
Κρατάει... χρόνια η συνεργασία της Χρυσής Αυγής με τα ευρωπαϊκά -και όχι μόνο- ακροδεξιά κόμματα. Όσο κι αν τα μέλη της θέλουν να κρύψουν τις «υπόγειες» σχέσεις των μελών τους με τους ομοϊδεάτες τους από άλλες χώρες, στοιχεία και ντοκουμέντα που έρχονται στο φως τους διαψεύδουν πανηγυρικά. 

Ευρύτατη είναι η «επικοινωνία» των μελών της ΧΑ με μέλη ακροδεξιών οργανώσεων στη Γερμανία. Στο δίκτυο Freie Netz Sud όπου τελικά είχαν δημοσιευτεί οι εκτενείς αναφορές για την πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων των νεοναζί στην Ελλάδα, εντάσσονται περί τις 20 νεοναζιστικές οργανώσεις από την ευρύτερη περιοχή της Βαυαρίας (Φρανκονία, Παλατινάτο, Σουηβία κ.ά.) που αριθμούν συνολικά περί τα 150 έως 350 μέλη (σύμφωνα με εκτίμηση της Sueddeutsche Zeitung). Ανάμεσά τους είναι και το NPD, το μεγαλύτερο νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, την απαγόρευση του οποίου έχουν ζητήσει, με προσφυγή τους στο Συνταγματικό Δικαστήριο, τα κρατίδια της χώρας.
Ωστόσο, η σχέση της Χρυσής Αυγής με το NPD δεν είναι πρόσφατη. 

Σε φωτογραφία που παρουσιάζει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», η παρουσία της ΧΑ σε εκδηλώσεις του ακραίου αυτού κόμματος έχει... προϊστορία. 

Στη φωτογραφία απεικονίζεται στο βήμα του γερμανικού φασιστικού κόμματος ένα μέλος της ΧΑ που σήμερα έχει αποχωρήσει. Ο ίδιος, ως εκπρόσωπος του κόμματος, είχε παραστεί σε εκδηλώσεις που είχαν οργανώσει αντίστοιχα κόμματα στη Ρουμανία (2007) και τη Ρωσία (2008). 
Πηγή : ethnos.gr