Τον TAP επέλεξε η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ για το αζέρικο αέριο

Η αζέρικη Σαχ Ντενίζ ανακοίνωσε επίσημα το πρωί της Παρασκευής την επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της BP για Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Τουρκία, Γκόρντον Μπάιρελ, η κοινοπραξία επέλεξε τον αγωγό που περνά από την Ελλάδα. 
«Βρεθήκαμε ενώπιον δύο ισχυρών, ανταγωνιστικών μεταξύ τους σχεδίων. Τελικά επιλέξαμε τον ισχυρότερο» επισήμανε. 

Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ απαρτίζεται από τις εταιρίες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία), Socar (Αζερμπαϊτζάν). 

Ο TAP επικράτησε έναντι του Nabucco West. Στον TAP συμμετέχουν η νορβηγική Statoil, η ελβετική AXPO και η γερμανική E.ON Ruhrgas. 

Ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία διάμέσου της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη με αρχική χωρητικότητα τα 10 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. 

«Τα τελευταία δύο χρόνια, εξετάζαμε διάφορες επιλογές και κάναμε την σωστή επιλογή» είπε ο Μπάιρελ ανακοινώνοντας την απόφαση, σύμφωνα με το αζερικό πρακτορείο ειδήσεων Trend. «Με μεγάλη αυτοπεποίθηση ξεκινάμε την εφαρμογή του Νότιου Διαδρόμου», μέρος του οποίου είναι ο ΤΑΡ, είπε. 

Ο γενικός διευθυντής του TAP, Κετίλ Τούνγκλαντ, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» με την επιλογή, χαρακτηρίζοντάς την «το πρώτο και σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου». Ο Διάδρομος, υποστήριξε, «πρόκειται να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην διασφάλιση της διαφοροποίησης των προμηθειών αερίου στις αγορές της δυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης». 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινοπραξία του Nabucco West αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου. 

«Η ανάγκη εναλλακτικών επιλογών παραμένει πρόκληση για την ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα για τις χώρες της κεντρικής και της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διαδρομή του Nabucco είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή που δίνει απάντηση σε αυτήν την ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας. 

Η κοινοπραξία Nabucco απαρτίζεται από τις εταιρείες ΟMV (Αυστρία), MOL (Ουγγαρία), Transgaz (Ρουμανία), Burlgargas (Βουλγαρία), Botas (Τουρκία), GDF Suez (Γαλλία). 

Ικανοποίηση στην Αθήνα 

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ.Παπαγεωργίου μιλώντας στη Βουλή, μετά την επίσημη ανακοίνωση για τον ΤΑΡ. «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη διότι θα ανακοινωθεί, αν δεν έχει ήδη ανακοινωθεί, στο Μπακού η επιλογή του αγωγού ΤΑP. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως όταν λειτουργούμε συστηματικά και οργανωμένα μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός.

Πηγή : in.gr