Οι διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ κρατούν κλειστές τις συχνότητες της ΕΡΤ

Αν και η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, είναι καταδικαστική για το «μαύρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης εξακολουθεί να μην εκπέμπεται πρόγραμμα, αλλά οι γνωστές μπάρες.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές και αυτές μεταδίδονται μέσω της EBU, καθώς στις επίσημες συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη. 

Παράλληλα, εξακολουθούν να μην αναμεταδίδονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, BBC, DW, TV5 και ΡΙΚ. 

Το πότε θα ανοίξουν οι συχνότητες της ΕΡΤ είναι θέμα που προκαλεί αντιπαραθέσεις στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς κάθε πλευρά ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν. 

Το ζήτημα τέθηκε καθαρά με τις δηλώσεις των Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη, οι οποίοι αναμένουν άρση του «μαύρου» ακόμη κι εντός της ημέρας, ενώ η αντίθεση έγινε ευκρινής από την τοποθέτηση του Γ.Στουρνάρα και την άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς εάν θα μπει τέλος στο μαύρο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν». Παράλληλα, από την πλευρά του Μαξίμου γίνεται λόγος για έναν ενδιάμεσο φορέα, στη βάση του σχεδίου που παρουσίασε το Σάββατο ο Δ.Σταμάτης στον Φ.Κουβέλη. Εκείνη η πρόταση είχε απορριφθεί. 

Το Μέγαρο Μαξίμου θα παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη. Ωστόσο, ούτε αυτό το σχέδιο είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτό, καθώς η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί κατάρτιση σχεδίου από μηδενική βάση και το ΠΑΣΟΚ μιλά για «σοβαρή μελέτη». 

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν το πρωί της Τρίτης γενική συνέλευση στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η απόφαση του ΣτΕ, μετά την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ, ως προς το σκέλος της ΕΡΤ ΑΕ και των εργαζόμενων, θεωρεί την ΕΡΤ καταργημένο φορέα και τους εργαζόμενους απολυμένους. 
Πηγή : tovima.gr