Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων «φωτίζει» το Ίδρυμα Κ.Καραμανλής

Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τα αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα να φέρει στο φως σημαντικές πτυχές μιας τραγικής και σημαντικής στιγμής της νεότερης ελληνικής ιστορίας υλοποιεί το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Τίτλος του προγράμματος είναι «Δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων». Θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και δύο ακόμα ιδρύματα διεθνούς κύρους : το Εβραϊκό Μουσείο Λονδίνου και το γερμανικό Ίδρυμα Hanns Seidel (συνδεμένο με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας). 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται στο πλαίσιο της δράσης «Europe for Citizens» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκριθεί από τη Κομισιόν και να υλοποιηθεί μέσα στο 2014. 

«Είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την αποδοχή της πρότασης και την επιτυχία του εγχειρήματος» σχολιάζει από την πλευρά της η διευθύντρια του Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ.Καραμανλής» κυρία Μαριάννα Πυργιώτη στο Βήμα. 

«Και αυτό γιατί το Ινστιτούτο έχει αποδείξει τη συνέπεια και το ενδιαφέρον του στο συγκεκριμένο θέμα. Το 2012, τη χρονιά που συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αποφασίσαμε να τιμήσουμε αυτή την επέτειο και την ένταξή της στο ελληνικό κράτος. Διοργανώσαμε μια ημερίδα για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Εβραϊκό Μουσείο της πόλης. Αφορούσε την ιστορία της από τους Βαλκανικούς Πολέμους ως και τη γερμανική Κατοχή όταν και εξοντώθηκε από τους ναζί στη μεγάλη πλειοψηφία της. Παρόλο που το θέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί μη εμπορικό. Είχαμε μια κατάμεστη αίθουσα, από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης» λέει η κ. Πυργιώτη. 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ιδρύματος το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δράσεις τόσο ακαδημαϊκού χαρακτήρα όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος. 

«Κατ' αρχάς, θα υπάρξει η δημιουργία ενός συλλογικού τόμου, από ειδικούς επιστήμονες που φιλοδοξεί να συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, όχι μόνο αυτό που ήδη είναι συγκεντρωμένο αλλά και καινούργιο. Θα υπάρχουν συνεντεύξεις με επιζώντες του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη, που ζουν ακόμα και μετανάστευσαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ισραήλ. Και τέλος θα υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων με έμφαση στη συμμετοχή εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Είναι αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά ως προς την εξάλειψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς έρχονται σε επαφές με μαθητές,γονείς και πολίτες» λέει η κ. Πυργιώτη. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής έρχεται λίγο καιρό μετά τη συζήτηση για τον αντιρατσιστικό νόμο ,την ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε και την αντίθεση πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην ψήφιση του.«Δε υπάρχει καμία αντίφαση στις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας και την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ιδρύματος», λέει η κυρία Πυργιώτη. Ίσα ίσα που στις τροποποιήσεις του νόμου που ζήτησε η ΝΔ αναφέρεται ακριβώς σε αλλαγές που έχουν να κάνουν με την άρνηση του Ολοκαυτώματος , τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων». 

Πηγή : in.gr