Βρήκαν διέξοδο στο ΣτΕ για να μην υπάρξει πλήρης ρήξη

Η ημέρα ξημέρωσε και η ΕΡΤ μεταδίδει “μπάρες” αντί “μαύρου” και η κυβέρνηση συνεχίζει να υπάρχει.

Επί της ουσίας οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί χθες μετά από περισσότερες από τρεις ώρες κατέληξαν σε συμφωνία να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα θέματα έμειναν ανοιχτά, παρά και τη Σολομώντεια λύση του ΣτΕ για τη δημόσια τηλεόραση. 

Το ΣτΕ από τη μια κρίνει νόμιμη την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, δίνοντας οριστικό τέλος στο παλιό καθεστώς, ζητά όμως το “άνοιγμα” των συχνοτήτων προσωρινά μέχρι τη μετάβαση στον νέο φορέα. Το πως και με ποιους θα ανοίξει έστω προσωρινά η ΕΡΤ είναι θέμα της κυβέρνησης να το αποφασίσει τις επόμενες ώρες. Και ενώ το Μαξίμου θεωρεί ότι το ΣτΕ δικαιώνει τις κινήσεις της κυβέρνησης το ίδιο πιστεύουν και δυο άλλες πλευρές. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η διαταγή για επαναλειτουργία είναι μια νίκη. Απ' το ΠΑΣΟΚ συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου έλεγαν ότι έστω ως την αυριανή σύσκεψη των αρχηγών η ΕΡΤ θα πρέπει να αρχίσει και πάλι να εκπέμπει. Από τη ΔΗΜΑΡ πάλι υπογραμμίσουν ότι ο βασικός στόχος, το άνοιγμα της ΕΡΤ επιτεύχθηκε. 

Στη σύσκεψη τα εννέα σημεία Σαμαρά λειτούργησαν κάπως πυροσβεστικά στην αρχή της σύσκεψης καθώς έδειξαν σημάδια κάποιας υποχώρησης του Μ. Μαξίμου, όχι ως προς το άνοιγμα της ΕΡΤ, αλλά ως προς την κατεύθυνση συνεννόησης ώστε να συνεχίσει να υπάρχει κυβερνητική συμμαχία. 

Ο Σαμαράς παρουσίασε τα εννιά σημεία λέγοντας ότι με αυτά υποχωρεί, όσο μπορεί, και πως δεν έχει άλλα περιθώρια ελιγμών. Στα εννιά σημεία Σαμαρά περιλαμβάνεται η πρόταση για ανασχηματισμό μετά το συνέδριο της ΝΔ που είναι προγραμματισμένο για τις 28 του μήνα και ταυτόχρονα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, αλλά και κινήσεις για τον καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών κινήσεων. Ως προς την ΕΡΤ ο πρωθυπουργός πρότεινε το διορισμό αρμόδιου υφυπουργού, την άμεση ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου και τη σύσταση διακομματικής επιτροπής υπό τους κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου για τη διαμόρφωση του μεταβατικού φορέα ως τη νέα κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Τέλος ο κ.Σαμαράς πρότεινε τον ορισμό αξιόπιστου συμβούλου που θα προωθήσει τη δημιουργία του νέου φορέα

Οι αρχηγοί τελικά συμφώνησαν να περιμένουν την όποια απόφαση του ΣτΕ και να κρίνουν. Η απόφαση να αρχίσει ξανά η εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού σήματος έδωσε μια προσωρινή λύση. 

Σύμφωνα με το Μαξίμου υπήρξε ζήτημα ερμηνείας και έτσι έφτασαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι αρχηγοί ο ΓΓ της κυβέρνησης Τ.Μπαλτακος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ.Μπενος οι οποίοι είπαν ότι με την απόφαση του ΣΤΕ η ΕΡΤ έκλεισε

"Την Τετάρτη πιστεύουμε να υπάρξει σύγκλιση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές και έκαναν γνωστό ότι στη σύσκεψη δεν τέθηκε θέμα εκλογών ή προσώπων που θα μπουν στην κυβέρνηση. 

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός ήδη ορίστηκε για τις αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, ενώ έχει συμφωνηθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 

Μέχρι τότε όμως θα υπάρξουν αρκετές συσκέψεις των αντιπροσώπων των τριών κομμάτων ώστε να επανακαθοριστεί η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης. Η συμβίωση πλέον έδειξε πως έχει γίνει πιο δύσκολη. 

Πλέον σε ότι αφορά στην ΕΡΤ πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος ώστε με νέο φορέα, προσωρινού χαρακτήρα, να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες και οι εκπομπές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ενώ προσωρινά παραμένει μέχρι τη δημιουργία νέου φορέα και το προσωπικό. 

Η “λύση” που δόθηκε απλά θεωρείται ότι λειτουργεί μόνο ως προς την κατεύθυνση της άρσης του κυβερνητικού αδιεξόδου. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ΕΡΤ έκλεισε και καλεί τα άλλα δύο κόμματα να συμφωνήσουν άμεσα σε ένα νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Το μπαλάκι για το υπό πιο νομικό καθεστώς και με πόσο προσωπικό θα λειτουργήσει προσωρινά ως τη δημιουργία του νέου φορέα η ΕΡΤ είναι στην κυβέρνηση. Η όποια λειτουργία, όποιας μορφής, της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή θα είναι απόλυτα προσωρινή. 

Πηγή : newsit.gr