Το μεταβατικό σχέδιο του Μαξίμου για την ΕΡΤ

Μεταβατικό φορέα, στον οποίο θα προσληφθούν λίγοι εργαζόμενοι, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 30 έως 400 ή και 800, με δίμηνες συμβάσεις και διαμόρφωση νέων στούντιο στη Βουλή από όπου θα γίνονται οι εκπομπές, περιλαμβάνονται -σύμφωνα με πληροφορίες- στο σχέδιο που θα παρουσιάσει στους κυβερνητικούς εταίρους του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης. 

Κατά τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που ολοκληρώθηκαν αργά τη νύχτα της Τρίτης, το σχέδιο που φαίνεται πως διαμορφώνεται έχει ως εξής : 

- Δημιουργία ενός προγράμματος που θα εκπέμπεται και από τις τρεις πηγές της παλαιάς ΕΡΤ (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και θα περιλαμβάνει τρία δελτία ειδήσεων, τρεις ενημερωτικές εκπομπές και ιστορικές εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ. 
- Πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις έως 800 υπαλλήλων (τεχνικών, δημοσιογράφων, διοικητικού προσωπικού) που θα προέρχονται από την ΕΡΤ, οι οποίοι θα αναλάβουν να «τρέξουν» τον μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. 
- Διαμόρφωση νέων στούντιο στη Βουλή, από όπου θα γίνεται η εκπομπή προγραμμάτων, αξιοποιώντας τα μηχανήματα του καναλιού της Βουλής. 
- Ορισμό προσωρινής διοίκησης από πρόσωπα που θα προέρχονται και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα. 

Το σχέδιο περί μεταβατικού φορέα δεν βρίσκουν σύμφωνους, πάντως, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ζητούν να εκπέμψει κανονικά στις συχνότητές της η ΕΡΤ, σε εκτέλεση και της διαταγής του προέδρου του ΣτΕ και εν συνεχεία να τεθεί εξ αρχής ο τρόπος αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ. 

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το μεσημέρι της Τετάρτης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης απέρριψε -ουσιαστικά- το μεταβατικό σχέδιο, λέγοντας: «Να ανοίξει η δημόσια τηλεόραση, να εκπέμψει κανονικά το πρόγραμμά της και να αποφασιστεί σήμερα μια μεταρρύθμιση με αξιοκρατικά κριτήρια, που θα προωθηθεί άμεσα». Απέρριψε, δε, ρητά τη μαζική απόλυση περισσότερων από 2.600 εργαζομένων χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. 

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το θέμα δεν είναι κομματικό ή προσωπικό, αλλά αφορά το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Όπως είπε, υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, αρκεί να κατανοήσουν όλες οι πλευρές ότι πρέπει να υπάρχει «σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς και μεταρρυθμίσεις βάση αξιοκρατίας». 

Σχολιάζοντας το σχέδιο για μεταβατικό φορέα με 300 - 400 συμβασιούχους, πηγές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν στο Έθνος: «Δεν θα μπούμε στη λογική της κολοκυθιάς. Η απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής: επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων της ΕΡΤ άμεσα με το προσωπικό του φορέα και στόχο να ξεκινήσει άμεσα η αναδιοργάνωση του οργανισμού. »

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να λύσουν τα πολιτικά ζητήματα. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις που να συνυπολογίζουν και τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους». 

Πηγή : in.gr