Μια σημαντική διευκρίνηση από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, που οι βουλευτές και τα στελέχη της πρέπει να την διαβάσουν καλά πριν βγουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές!
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει μια δήλωση - φαντάζομαι όλοι τη γνωρίζετε - της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κας Λαγκάρντ, η οποία κάνει ουσιαστικά παραίνεση για να γίνει και στην Ελλάδα, ό,τι έγινε στην Πορτογαλία. Πάνω σε αυτό το θέμα, θέλω να σας κάνω μια δήλωση:
Πρώτον: Δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης. Είναι σαν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, καθώς είναι άλλα και εντελώς διαφορετικά τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Σ’ αυτά δόθηκε πρόνοια για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, για μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και περικοπές σε συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μη θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Και μερικά σημαντικά στοιχεία για το Μνημόνιο στην Πορτογαλία:
- Για τις κατώτερες συντάξεις προβλέπεται ότι ΔΕΝ θα παγώσουν έως το 2013.
- Για τις συντάξεις πάνω από 1500 ευρώ θα γίνει μια έκτακτη εισφορά από το 2012.
- Θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους.
- Η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται κρίσιμος στόχος του προγράμματος και αυτό διασφαλίζεται μεταξύ άλλων με μείζονα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέτρο που είναι πολύ πιο επιθετικό από τις προτάσεις που έχουμε κάνει εμείς στο «Ζάππειο 2».
Δεύτερον: Στην Πορτογαλία, το μνημόνιο το συζήτησαν μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις, μετά την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ σε μας η κυβέρνηση το έφερε σαν τετελεσμένο γεγονός, χωρίς να το έχει διαπραγματευτεί και χωρίς να το έχουν διαβάσει ούτε καν οι περισσότεροι από τους υπουργούς της. Και βέβαια ο κ. Παπανδρέου δεν το διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά. Αντίθετα, όπως μάλιστα έχει πει και ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, υπέγραψαν το Μνημόνιο με κλειστά μάτια.
Τρίτον (και σημαντικότερον): Το Μνημόνιο στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο και, αποδεδειγμένα πια, έχει αποτύχει. Βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα και σκληρότερα μέτρα, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Ενώ, αντίθετα υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας στα άλλα δύο Μνημόνια.
Εμείς, «με το Ζάππειο 2», για να το πω πιο απλά και να το καταλάβει ο καθένας, έχουμε ζητήσει αυτά που ήδη έχουν γίνει δεκτά για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Και δεν γίνονται δεκτά μόνο για την Ελλάδα. Αυτό για να ξεκαθαρίσουμε απολύτως τη σχέση Ελλάδας – Πορτογαλίας – Ιρλανδίας.
· Ένα δεύτερο θέμα σχετικά με την αναφορά που έκανε ο κ. Γιούνκερ μετά τη χθεσινή teleconference ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.
Έχει πει ο κ. Γιούνκερ ότι «οι υπουργοί της Ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πετύχει εφόσον όλα τα κόμματα συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος».
Η Νέα Δημοκρατία –το είπε πολλές φορές έως τώρα ο πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, το επανέλαβε και χθες- συμφωνεί με τους βασικούς στόχους του προγράμματος, με τη μείωση, δηλαδή, του ελλείμματος και του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς τους στόχους.
Εκείνο που λέμε ότι πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων αυτών. Να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική, ακριβώς για να επιτευχθούν οι στόχοι. Και να αλλάξει μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Αυτά σε ό,τι αφορά τους στόχους.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους:
Το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου.
Προβλέπει αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Προβλέπει πάγωμα και, στη συνέχεια, περιορισμό προσλήψεων.
Και βέβαια, υποστηρίζουμε –το αποδείξαμε στην πράξη- την ανάγκη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.
Πέρα, όμως, από αυτά, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μέτρα που τονώνουν την οικονομία, ώστε μαζί με το έλλειμμα να καταπολεμηθεί και η ύφεση. Αλλά και να στηριχθεί –όπως είπε ο Πρόεδρος- η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο δεν μπορεί να αποδώσει ως το τέλος.
Συνεπώς:
Συμφωνούμε στους στόχους.
Συμφωνούμε σε βασικές παραμέτρους.
Δεν συμφωνούμε, όμως, στη συνέχιση της ίδιας - αποδεδειγμένα – λαθεμένης συνταγής.
Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σε σχέση με την έκθεση της Τρόικας και τα σημεία που αφορούν τη Ν.Δ. θέλω να σημειώσω ότι: Η έκθεση επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι η ΝΔ υποστηρίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο σημείο αυτό το πρόβλημα μέχρι σήμερα εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση. Αφενός ακύρωσε αποκρατικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και αφετέρου, ενώ έγραψε στον Προϋπολογισμό του ’10 αποκρατικοποιήσεις 2,5 δις ευρώ, δεν έκανε ούτε μία.
Η τρόικα παραδέχεται επίσης αυτό που επίμονα φωνάζει εδώ και καιρό η ΝΔ, την ανάγκη δηλαδή να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στην απόδοση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Είναι επίσης ένα ζήτημα για το οποίο οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την αναφορά της τρόικας σύμφωνα με την οποία οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα φορολογικά δεν είναι ρεαλιστικές μια παρατήρηση:
Η τρόικα ζητά αποτελέσματα άμεσα. Πράγματι η πρότασή μας αυτή χρειάζεται μικρό διάστημα μερικών μηνών για να αρχίσει να αποδίδει. Εξάλλου καμιά πρόταση, για καμιά χώρα του κόσμου, δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα.
Η πρότασή μας, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της Οικονομίας μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξουν αυξημένα έσοδα. Δεν θα έχουμε άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα και μάλιστα σημαντικά αποτελέσματα. Αντίθετα, η εμμονή στην επιβολή πρόσθετων φόρων στους οποίους επιμένει η κυβέρνηση, βαθαίνει την ύφεση και ουσιαστικά περιορίζει τη φορολογητέα ύλη, στεγνώνει τη φοροδοτική ικανότητα, οδηγεί σε αδιέξοδο.
Αυτό αποδείχτηκε ήδη :
-Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,1% το πρώτο τετράμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%!!!
Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
- Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,6% (ή κατά 730 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).
- Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 42,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%!!!
- Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 13,7% το πρώτο τετράμηνο του 2011 (από 7,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους) έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%.
- Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 354,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2011, από 340,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010. Αυξήθηκε, δηλαδή, το χρέος κατά 57 δισ. ευρώ στους πρώτους 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι σχετικά με την Τρόικα. Φαίνεται από τα όσα μας λέτε και από τα όσα είπε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ότι η Τρόικα ή δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει επιβάλει μια λάθος πολιτική, γιατί η Τρόικα την επέβαλε, ή ότι δεν θέλει να την αλλάξει. Για αυτό και πιέζει τη Ν.Δ. Θεωρείτε ότι έχει παραπλανηθεί; Θεωρείτε ότι μάταια αγωνίζεστε για να πείσετε την Τρόικα από τη στιγμή που δεν κάνει βήματα πίσω; Γιατί αυτή η αντίδραση από την πλευρά της Τρόικας και η πίεση προς τη Ν.Δ.;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν θεωρούμε, ότι ο αγώνας είναι χαμένος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι θα τους πείσετε, έχετε δει βήματα πίσω, ότι μπορεί να ακούσουν κάτι; …..
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς παλεύουμε να πείσουμε τους πάντες για τις θέσεις μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διακρίνω έναν απολογητικό τόνο στην τοποθέτηση σας σήμερα. Απολογητικός τόνος, με την τοποθέτηση σας που είναι ότι συμφωνούμε στους στόχους, συμφωνούμε σε βασικές παραμέτρους, άρα συναινούμε.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας απολογητικός τόνος. Αντίθετα. Αυτά που διάβασα τώρα, για τους στόχους κτλ, δεν είναι μέσα στις δηλώσεις που έκανε, χθες και προχθές, ο Πρόεδρος; Επαναλαμβάνω - γιατί δεν είναι καθόλου απολογητικό - ξεκαθαρίζω τις θέσεις μας και τις τονίζω. Και δεν έχουμε αλλάξει ούτε κεραία!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τις ξέρουν τις θέσεις οι Ευρωπαίοι;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς οφείλουμε να τις επαναλαμβάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανάγκη που νιώθετε και σήμερα και μόλις το τονίσατε, να ξεκαθαρίσετε για ακόμη μια φορά τις θέσεις της Ν.Δ., πράγμα που έκανε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. με τη χθεσινή και την προχθεσινή του δήλωση μετά τα ραντεβού τα σημαντικά που είχε. Σε συνδυασμό, με δυο, θα μου επιτρέψετε να πω περιπτώσεις: Μια περίπτωση, πρώτη, είχε διαπιστώσει η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς έλλειμμα ενημέρωσης στα μέλη της Τρόικας, την πρώτη φορά που είχαν τη συνάντηση μετά το Μνημόνιο 1, που φάνηκε να μη γνωρίζουν τις αρχές, τις θέσεις και τις προτάσεις. Διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Ν.Δ., όπως έγινε γνωστό, και δεν το έκρυψε όταν μίλησε χθες με τους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχουν προσωπικότητες - ευρωπαίοι παράγοντες - που του τηλεφωνούν και τον ρωτούν εάν η Ν.Δ. είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων. Όλο αυτό το πράγμα για σας υποκρύπτει κάποια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης, να παραπληροφορήσει την Ευρώπη για τη Ν.Δ.; Γίνετε specula σε βάρος σας;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να διαπιστώσω είναι ότι, πράγματι, υπήρξε σκόπιμη παραπληροφόρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ποιους;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε ότι από την κυβέρνηση την ελληνική;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκόπιμη παραπληροφόρηση από ποιους; Δεν μπορεί να είναι σκόπιμη και να μην υπάρχει ένα κείμενο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ας πάρουμε το παράδειγμα των αποκρατικοποιήσεων: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι θέσεις μας για τις αποκρατικοποιήσεις. Πρώτον, ότι εμείς τις είχαμε ξεκινήσει και η κυβέρνηση τις πάγωσε. Σε ορισμένα σημεία, για παράδειγμα στη ΔΕΗ, είμαστε πιο επιθετικοί από την κυβέρνηση. Και, βέβαια, πουθενά η Ν.Δ. δεν έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι πράγματι υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση. Γενικά καταρχήν.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ναι, γενικά. Και αναφέραμε ένα παράδειγμα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν γενική η τοποθέτησή σας επί της αρχής. Και μετά μπήκατε σε ένα παράδειγμα για τις αποκρατικοποιήσεις.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το αναφέραμε το παράδειγμα, γιατί υπήρχε συγκεκριμένο περιστατικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει θέμα παραπληροφόρησης σχετικά με τις θέσεις της Ν.Δ. και για το φορολογικό;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η δήλωση είναι καθαρή νομίζω. Πέραν αυτού κανένα άλλο σχόλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και χθες, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος, επαναλήφθηκαν οι πιέσεις ή δημόσιες παραινέσεις, δεν ξέρω αν προτιμάτε αυτόν τον όρο, για να συναινέσει με το πρόγραμμα…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σε καμιά από τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα - και μιλάω και για τις τελευταίες σημερινές με αφορμή τις οποίες βγάλαμε κάποιες ανακοινώσεις – η συναίνεση δεν υπάρχει πουθενά ως προϋπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πιέσεις και οι δημόσιες παραινέσεις, κατά την άποψή μου, είναι πιέσεις να ευθυγραμμιστεί η Ν.Δ. με αυτή την πολιτική που φέρνει η κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια συνεννόηση αυτών των Ευρωπαίων αξιωματούχων με την ελληνική κυβέρνηση για να ασκούνται τέτοιες πιέσεις;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέραν της οικονομικής πολιτικής, ο μόνος πολιτικός παίκτης που φαίνεται να μην έχει μπει στο διάλογο μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες που κατακλύζουν τις πλατείες της χώρας, εδώ και πολύ καιρό. Πιστεύετε ότι αυτοί απαιτούν κάποιες πολιτειακές μεταρρυθμίσεις και βλέπουν κάποιο έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα; Εάν ναι, έχει η Ν.Δ. κάποιες προτάσεις για να θεραπεύσει αυτό το έλλειμμα; Και τρίτον, ποια είναι η αντίδρασή σας, συγκεκριμένα, για τις προτάσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η Ν.Δ. έχει ήδη συστήσει μια Επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο κ. Αβραμόπουλο για Συνταγματικές αλλαγές. Σε αυτή την Επιτροπή έχουν κατατεθεί πάρα πολλές προτάσεις και γίνονται συζητήσεις. Πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ήδη συζητηθεί. Παράδειγμα: Για τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, σας θυμίζω ότι, αμέσως μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 10 Μαΐου 2010, ο κ. Α. Σαμαράς είχε προτείνει να γίνουν οι βουλευτές 200 από 300. Επίσης, να σας παραπέμψω στην εισήγηση του Προέδρου της Ν.Δ. κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 6 Απριλίου 2011, όπου έθεσε θέματα, όπως είναι ο ρόλος και η αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ουσιαστικός διαχωρισμός της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία, ο εκλογικός νόμος, τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού, το «πόθεν έσχες», η ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών, η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά είναι θέματα που έχουν τεθεί στην Επιτροπή και συζητούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς, υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η Επιτροπή επεξεργάζεται αυτές τις προτάσεις. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις. Πρώτη, σχετικά με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Την επιστολή αυτή με τις προτάσεις την έχει στείλει στους βουλευτές ή την έχει στείλει και στην αρμόδια Επιτροπή της Ν.Δ.;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στους βουλευτές την έχει στείλει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι στην Επιτροπή;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Αυτή τη λεπτομέρεια, αν μου επιτρέπετε, επειδή δεν τη γνωρίζω, θα ρωτήσω και θα σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπήρξε, το προηγούμενο διάστημα, απαντητική επιστολή - δημοσιοποιήθηκε, μάλιστα, ήρθε και στα e-mail μας, πολλοί συνάδελφοι θα την έχουν δει - του κ. Σολδάτου στις προτάσεις Μητσοτάκη. Υπάρχει, λοιπόν, μια δημόσια συζήτηση, που ανταλλάσσουν οι βουλευτές απόψεις με επιστολές τους ο ένας στον άλλον και όλο αυτό είναι στο περιθώριο της Επιτροπής. Αυτό αν σας απασχολεί;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε συνεισφορά στο διάλογο αυτό είναι θετική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δυο υποθέσεις - μια υπόθεση του ΕΟΤ και μια υπόθεση για την ΤΡΑΜ ΑΕ - που έχουν διαβιβασθεί στη Βουλή. Δεν ξέρω αν τις γνωρίζετε. Και, μάλιστα, αναφέρονται στην περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο γι’ αυτές τις υποθέσεις;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι γνωστό ότι από την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση συκοφάντησης υπουργών της Ν.Δ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάνει έρευνα, δηλαδή, και λέτε, διαπιστώσατε ότι δεν είναι πραγματικά αυτά τα οποία…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Διαβάστε τα πορίσματα. Δεν υπάρχει πουθενά ούτε αναφορά σε όνομα υπουργού, ούτε περιγραφή πολιτικών ευθυνών. Και σας λέω, με βάση τα πορίσματα, τι υπάρχει για το ΤΡΑΜ και για τον ΕΟΤ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Μνημόνιο και για την εφαρμογή του ότι δεν είναι ευθύνη του κ. Παπακωνσταντίνου, του υπουργού Οικονομικών, αλλά ευθύνεται η νοοτροπία του «άστο για μετά» του κ. Κ. Καραμανλή. Φαντάζομαι την έχετε υπόψη σας.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Πεταλωτής είναι ο μόνος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το πιστεύει αυτό. Διότι, αν πιστέψω τα όσα καταλόγισαν στον κ. Παπακωνσταντίνου υπουργοί που μετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, βουλευτές οι οποίοι μίλησαν στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τότε μάλλον ο κ. Πεταλωτής είναι το μόνο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πιστεύει αυτό το πράγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι δεν ετέθη ως προϋπόθεση η συναίνεση για την εκταμίευση του δανείου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σήμερα είπε ότι προϋπόθεση για την 5η δόση είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εδώ πάλι θα σας παραπέμψω σε δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, για παράδειγμα, του υπουργού Οικονομικών, που λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σύμφωνοι, αλλά σήμερα….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ας τα βρει πρώτα ο κ. Πεταλωτής με τον κ. Παπακωνσταντίνου, να δουν τελικά τι ισχύει και τι δεν ισχύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή αυτό, και επειδή σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνεται το μεσοπρόθεσμο, πότε θα ανακοινώσετε τη δική σας θέση;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει. Συνυπογραφή στο λάθος δεν δίνουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ο Αντώνης Σαμαράς το έχει τονίσει πολλές φορές. Σας θυμίζω σχετική αναφορά που έκανε τελευταία στην ομιλία του στο Ηράκλειο, αλλά και τις τελευταίες δηλώσεις του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αναποτελεσματικότητά της πίσω από τη λέξη συναίνεση.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πίσω από την «έλλειψη συναίνεσης».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο κατηγορείτε και την τρόικα ή τους Ευρωπαίους, ότι προσπαθούν - πίσω από την πίεσή τους προς τη Ν.Δ. - να κρύψουν και τα δικά τους λάθη ή τη δική τους αναποτελεσματικότητα σε αυτό το Μνημόνιο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι με τις σημερινές δηλώσεις που έχουμε κάνει και για την αναφορά της τρόικας και για την αναφορά του κ. Γιούνκερ και για την αναφορά της κας Λαγκάρντ, αυτό είναι ξεκάθαρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, σε τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχωρήσατε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, προκληθήκατε από την κα Άννα Διαμαντοπούλου για ένα κείμενο το οποίο έχει αποσταλεί από τον Πρωθυπουργό στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Περιλαμβάνει σημεία, συμφωνίες της κυβέρνησης σε σχέση με το «Ζάππειο ΙΙ» και σημεία που είναι υπό συζήτηση. Υπάρχει αυτό το κείμενο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια επιστολή! Η κα Διαμαντοπούλου μίλησε για επιστολή. Δεν υπάρχει επιστολή. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που έκανε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. - όταν ο Πρωθυπουργός είχε δει κατά μόνας τους Πολιτικούς Αρχηγούς, πριν από τη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών - είχε πει ο κ. Παπανδρέου στον κ. Σαμαρά για κάποια μέτρα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί από αυτά που εμείς προτείναμε στο Ζάππειο ΙΙ. Κάποια τα οποία - όπως είχε πει ο κ. Παπανδρέου - εξετάζονται και δρομολογούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι χαρτί όμως;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου είχε δώσει ένα non paper στο οποίο λέει μέτρα, προτάσεις από το «Ζάππειο ΙΙ», που ήδη υλοποιούνται και προτάσεις πάλι από το «Ζάππειο ΙΙ», που έχουν εξαγγελθεί και άλλες που μπορούν να εξεταστούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Σαμαρά αυτό το non paper;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνουν και άλλη συνάντηση;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν θα γίνει πρόσκληση….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μην με ρωτάτε για υποθετικά σενάρια. Αν υπάρξει κάτι, θα τοποθετηθούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει κρούση από το πρωθυπουργικό γραφείο για μια συνάντηση με τον κ. Σαμαρά;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει απαντήσει ο κ. Σαμαράς σε αυτό;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Σας λέω ήταν ένα non paper, το οποίο δόθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω. Το συζήτησαν εκεί στη συνάντηση….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ως προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκετε ικανοποιητικές της αποφάσεις;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα τοποθετηθούμε επί του θέματος.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει μια δήλωση - φαντάζομαι όλοι τη γνωρίζετε - της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κας Λαγκάρντ, η οποία κάνει ουσιαστικά παραίνεση για να γίνει και στην Ελλάδα, ό,τι έγινε στην Πορτογαλία. Πάνω σε αυτό το θέμα, θέλω να σας κάνω μια δήλωση:
Πρώτον: Δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης. Είναι σαν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, καθώς είναι άλλα και εντελώς διαφορετικά τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Σ’ αυτά δόθηκε πρόνοια για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, για μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και περικοπές σε συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μη θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Και μερικά σημαντικά στοιχεία για το Μνημόνιο στην Πορτογαλία:
- Για τις κατώτερες συντάξεις προβλέπεται ότι ΔΕΝ θα παγώσουν έως το 2013.
- Για τις συντάξεις πάνω από 1500 ευρώ θα γίνει μια έκτακτη εισφορά από το 2012.
- Θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους.
- Η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται κρίσιμος στόχος του προγράμματος και αυτό διασφαλίζεται μεταξύ άλλων με μείζονα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέτρο που είναι πολύ πιο επιθετικό από τις προτάσεις που έχουμε κάνει εμείς στο «Ζάππειο 2».
Δεύτερον: Στην Πορτογαλία, το μνημόνιο το συζήτησαν μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις, μετά την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ σε μας η κυβέρνηση το έφερε σαν τετελεσμένο γεγονός, χωρίς να το έχει διαπραγματευτεί και χωρίς να το έχουν διαβάσει ούτε καν οι περισσότεροι από τους υπουργούς της. Και βέβαια ο κ. Παπανδρέου δεν το διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά. Αντίθετα, όπως μάλιστα έχει πει και ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, υπέγραψαν το Μνημόνιο με κλειστά μάτια.
Τρίτον (και σημαντικότερον): Το Μνημόνιο στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο και, αποδεδειγμένα πια, έχει αποτύχει. Βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα και σκληρότερα μέτρα, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Ενώ, αντίθετα υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας στα άλλα δύο Μνημόνια.
Εμείς, «με το Ζάππειο 2», για να το πω πιο απλά και να το καταλάβει ο καθένας, έχουμε ζητήσει αυτά που ήδη έχουν γίνει δεκτά για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Και δεν γίνονται δεκτά μόνο για την Ελλάδα. Αυτό για να ξεκαθαρίσουμε απολύτως τη σχέση Ελλάδας – Πορτογαλίας – Ιρλανδίας.
· Ένα δεύτερο θέμα σχετικά με την αναφορά που έκανε ο κ. Γιούνκερ μετά τη χθεσινή teleconference ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.
Έχει πει ο κ. Γιούνκερ ότι «οι υπουργοί της Ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πετύχει εφόσον όλα τα κόμματα συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος».
Η Νέα Δημοκρατία –το είπε πολλές φορές έως τώρα ο πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, το επανέλαβε και χθες- συμφωνεί με τους βασικούς στόχους του προγράμματος, με τη μείωση, δηλαδή, του ελλείμματος και του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς τους στόχους.
Εκείνο που λέμε ότι πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων αυτών. Να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική, ακριβώς για να επιτευχθούν οι στόχοι. Και να αλλάξει μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Αυτά σε ό,τι αφορά τους στόχους.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους:
Το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου.
Προβλέπει αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Προβλέπει πάγωμα και, στη συνέχεια, περιορισμό προσλήψεων.
Και βέβαια, υποστηρίζουμε –το αποδείξαμε στην πράξη- την ανάγκη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.
Πέρα, όμως, από αυτά, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μέτρα που τονώνουν την οικονομία, ώστε μαζί με το έλλειμμα να καταπολεμηθεί και η ύφεση. Αλλά και να στηριχθεί –όπως είπε ο Πρόεδρος- η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο δεν μπορεί να αποδώσει ως το τέλος.
Συνεπώς:
Συμφωνούμε στους στόχους.
Συμφωνούμε σε βασικές παραμέτρους.
Δεν συμφωνούμε, όμως, στη συνέχιση της ίδιας - αποδεδειγμένα – λαθεμένης συνταγής.
Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σε σχέση με την έκθεση της Τρόικας και τα σημεία που αφορούν τη Ν.Δ. θέλω να σημειώσω ότι: Η έκθεση επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι η ΝΔ υποστηρίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο σημείο αυτό το πρόβλημα μέχρι σήμερα εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση. Αφενός ακύρωσε αποκρατικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και αφετέρου, ενώ έγραψε στον Προϋπολογισμό του ’10 αποκρατικοποιήσεις 2,5 δις ευρώ, δεν έκανε ούτε μία.
Η τρόικα παραδέχεται επίσης αυτό που επίμονα φωνάζει εδώ και καιρό η ΝΔ, την ανάγκη δηλαδή να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στην απόδοση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Είναι επίσης ένα ζήτημα για το οποίο οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την αναφορά της τρόικας σύμφωνα με την οποία οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα φορολογικά δεν είναι ρεαλιστικές μια παρατήρηση:
Η τρόικα ζητά αποτελέσματα άμεσα. Πράγματι η πρότασή μας αυτή χρειάζεται μικρό διάστημα μερικών μηνών για να αρχίσει να αποδίδει. Εξάλλου καμιά πρόταση, για καμιά χώρα του κόσμου, δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα.
Η πρότασή μας, όμως, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της Οικονομίας μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξουν αυξημένα έσοδα. Δεν θα έχουμε άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα και μάλιστα σημαντικά αποτελέσματα. Αντίθετα, η εμμονή στην επιβολή πρόσθετων φόρων στους οποίους επιμένει η κυβέρνηση, βαθαίνει την ύφεση και ουσιαστικά περιορίζει τη φορολογητέα ύλη, στεγνώνει τη φοροδοτική ικανότητα, οδηγεί σε αδιέξοδο.
Αυτό αποδείχτηκε ήδη :
-Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,1% το πρώτο τετράμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%!!!
Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
- Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,6% (ή κατά 730 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).
- Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 42,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%!!!
- Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 13,7% το πρώτο τετράμηνο του 2011 (από 7,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους) έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%.
- Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 354,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2011, από 340,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010. Αυξήθηκε, δηλαδή, το χρέος κατά 57 δισ. ευρώ στους πρώτους 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι σχετικά με την Τρόικα. Φαίνεται από τα όσα μας λέτε και από τα όσα είπε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ότι η Τρόικα ή δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει επιβάλει μια λάθος πολιτική, γιατί η Τρόικα την επέβαλε, ή ότι δεν θέλει να την αλλάξει. Για αυτό και πιέζει τη Ν.Δ. Θεωρείτε ότι έχει παραπλανηθεί; Θεωρείτε ότι μάταια αγωνίζεστε για να πείσετε την Τρόικα από τη στιγμή που δεν κάνει βήματα πίσω; Γιατί αυτή η αντίδραση από την πλευρά της Τρόικας και η πίεση προς τη Ν.Δ.;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν θεωρούμε, ότι ο αγώνας είναι χαμένος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι θα τους πείσετε, έχετε δει βήματα πίσω, ότι μπορεί να ακούσουν κάτι; …..
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς παλεύουμε να πείσουμε τους πάντες για τις θέσεις μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διακρίνω έναν απολογητικό τόνο στην τοποθέτηση σας σήμερα. Απολογητικός τόνος, με την τοποθέτηση σας που είναι ότι συμφωνούμε στους στόχους, συμφωνούμε σε βασικές παραμέτρους, άρα συναινούμε.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας απολογητικός τόνος. Αντίθετα. Αυτά που διάβασα τώρα, για τους στόχους κτλ, δεν είναι μέσα στις δηλώσεις που έκανε, χθες και προχθές, ο Πρόεδρος; Επαναλαμβάνω - γιατί δεν είναι καθόλου απολογητικό - ξεκαθαρίζω τις θέσεις μας και τις τονίζω. Και δεν έχουμε αλλάξει ούτε κεραία!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τις ξέρουν τις θέσεις οι Ευρωπαίοι;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς οφείλουμε να τις επαναλαμβάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανάγκη που νιώθετε και σήμερα και μόλις το τονίσατε, να ξεκαθαρίσετε για ακόμη μια φορά τις θέσεις της Ν.Δ., πράγμα που έκανε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. με τη χθεσινή και την προχθεσινή του δήλωση μετά τα ραντεβού τα σημαντικά που είχε. Σε συνδυασμό, με δυο, θα μου επιτρέψετε να πω περιπτώσεις: Μια περίπτωση, πρώτη, είχε διαπιστώσει η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς έλλειμμα ενημέρωσης στα μέλη της Τρόικας, την πρώτη φορά που είχαν τη συνάντηση μετά το Μνημόνιο 1, που φάνηκε να μη γνωρίζουν τις αρχές, τις θέσεις και τις προτάσεις. Διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Ν.Δ., όπως έγινε γνωστό, και δεν το έκρυψε όταν μίλησε χθες με τους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχουν προσωπικότητες - ευρωπαίοι παράγοντες - που του τηλεφωνούν και τον ρωτούν εάν η Ν.Δ. είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων. Όλο αυτό το πράγμα για σας υποκρύπτει κάποια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης, να παραπληροφορήσει την Ευρώπη για τη Ν.Δ.; Γίνετε specula σε βάρος σας;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να διαπιστώσω είναι ότι, πράγματι, υπήρξε σκόπιμη παραπληροφόρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ποιους;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε ότι από την κυβέρνηση την ελληνική;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκόπιμη παραπληροφόρηση από ποιους; Δεν μπορεί να είναι σκόπιμη και να μην υπάρχει ένα κείμενο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ας πάρουμε το παράδειγμα των αποκρατικοποιήσεων: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι θέσεις μας για τις αποκρατικοποιήσεις. Πρώτον, ότι εμείς τις είχαμε ξεκινήσει και η κυβέρνηση τις πάγωσε. Σε ορισμένα σημεία, για παράδειγμα στη ΔΕΗ, είμαστε πιο επιθετικοί από την κυβέρνηση. Και, βέβαια, πουθενά η Ν.Δ. δεν έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι πράγματι υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση. Γενικά καταρχήν.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ναι, γενικά. Και αναφέραμε ένα παράδειγμα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν γενική η τοποθέτησή σας επί της αρχής. Και μετά μπήκατε σε ένα παράδειγμα για τις αποκρατικοποιήσεις.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το αναφέραμε το παράδειγμα, γιατί υπήρχε συγκεκριμένο περιστατικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει θέμα παραπληροφόρησης σχετικά με τις θέσεις της Ν.Δ. και για το φορολογικό;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η δήλωση είναι καθαρή νομίζω. Πέραν αυτού κανένα άλλο σχόλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και χθες, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος, επαναλήφθηκαν οι πιέσεις ή δημόσιες παραινέσεις, δεν ξέρω αν προτιμάτε αυτόν τον όρο, για να συναινέσει με το πρόγραμμα…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σε καμιά από τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα - και μιλάω και για τις τελευταίες σημερινές με αφορμή τις οποίες βγάλαμε κάποιες ανακοινώσεις – η συναίνεση δεν υπάρχει πουθενά ως προϋπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πιέσεις και οι δημόσιες παραινέσεις, κατά την άποψή μου, είναι πιέσεις να ευθυγραμμιστεί η Ν.Δ. με αυτή την πολιτική που φέρνει η κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια συνεννόηση αυτών των Ευρωπαίων αξιωματούχων με την ελληνική κυβέρνηση για να ασκούνται τέτοιες πιέσεις;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέραν της οικονομικής πολιτικής, ο μόνος πολιτικός παίκτης που φαίνεται να μην έχει μπει στο διάλογο μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες που κατακλύζουν τις πλατείες της χώρας, εδώ και πολύ καιρό. Πιστεύετε ότι αυτοί απαιτούν κάποιες πολιτειακές μεταρρυθμίσεις και βλέπουν κάποιο έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα; Εάν ναι, έχει η Ν.Δ. κάποιες προτάσεις για να θεραπεύσει αυτό το έλλειμμα; Και τρίτον, ποια είναι η αντίδρασή σας, συγκεκριμένα, για τις προτάσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η Ν.Δ. έχει ήδη συστήσει μια Επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο κ. Αβραμόπουλο για Συνταγματικές αλλαγές. Σε αυτή την Επιτροπή έχουν κατατεθεί πάρα πολλές προτάσεις και γίνονται συζητήσεις. Πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ήδη συζητηθεί. Παράδειγμα: Για τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, σας θυμίζω ότι, αμέσως μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 10 Μαΐου 2010, ο κ. Α. Σαμαράς είχε προτείνει να γίνουν οι βουλευτές 200 από 300. Επίσης, να σας παραπέμψω στην εισήγηση του Προέδρου της Ν.Δ. κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 6 Απριλίου 2011, όπου έθεσε θέματα, όπως είναι ο ρόλος και η αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ουσιαστικός διαχωρισμός της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία, ο εκλογικός νόμος, τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού, το «πόθεν έσχες», η ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών, η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά είναι θέματα που έχουν τεθεί στην Επιτροπή και συζητούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς, υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η Επιτροπή επεξεργάζεται αυτές τις προτάσεις. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις. Πρώτη, σχετικά με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Την επιστολή αυτή με τις προτάσεις την έχει στείλει στους βουλευτές ή την έχει στείλει και στην αρμόδια Επιτροπή της Ν.Δ.;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στους βουλευτές την έχει στείλει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι στην Επιτροπή;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Αυτή τη λεπτομέρεια, αν μου επιτρέπετε, επειδή δεν τη γνωρίζω, θα ρωτήσω και θα σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπήρξε, το προηγούμενο διάστημα, απαντητική επιστολή - δημοσιοποιήθηκε, μάλιστα, ήρθε και στα e-mail μας, πολλοί συνάδελφοι θα την έχουν δει - του κ. Σολδάτου στις προτάσεις Μητσοτάκη. Υπάρχει, λοιπόν, μια δημόσια συζήτηση, που ανταλλάσσουν οι βουλευτές απόψεις με επιστολές τους ο ένας στον άλλον και όλο αυτό είναι στο περιθώριο της Επιτροπής. Αυτό αν σας απασχολεί;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε συνεισφορά στο διάλογο αυτό είναι θετική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δυο υποθέσεις - μια υπόθεση του ΕΟΤ και μια υπόθεση για την ΤΡΑΜ ΑΕ - που έχουν διαβιβασθεί στη Βουλή. Δεν ξέρω αν τις γνωρίζετε. Και, μάλιστα, αναφέρονται στην περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο γι’ αυτές τις υποθέσεις;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι γνωστό ότι από την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση συκοφάντησης υπουργών της Ν.Δ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάνει έρευνα, δηλαδή, και λέτε, διαπιστώσατε ότι δεν είναι πραγματικά αυτά τα οποία…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Διαβάστε τα πορίσματα. Δεν υπάρχει πουθενά ούτε αναφορά σε όνομα υπουργού, ούτε περιγραφή πολιτικών ευθυνών. Και σας λέω, με βάση τα πορίσματα, τι υπάρχει για το ΤΡΑΜ και για τον ΕΟΤ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Μνημόνιο και για την εφαρμογή του ότι δεν είναι ευθύνη του κ. Παπακωνσταντίνου, του υπουργού Οικονομικών, αλλά ευθύνεται η νοοτροπία του «άστο για μετά» του κ. Κ. Καραμανλή. Φαντάζομαι την έχετε υπόψη σας.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Πεταλωτής είναι ο μόνος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το πιστεύει αυτό. Διότι, αν πιστέψω τα όσα καταλόγισαν στον κ. Παπακωνσταντίνου υπουργοί που μετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, βουλευτές οι οποίοι μίλησαν στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τότε μάλλον ο κ. Πεταλωτής είναι το μόνο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πιστεύει αυτό το πράγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι δεν ετέθη ως προϋπόθεση η συναίνεση για την εκταμίευση του δανείου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σήμερα είπε ότι προϋπόθεση για την 5η δόση είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εδώ πάλι θα σας παραπέμψω σε δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, για παράδειγμα, του υπουργού Οικονομικών, που λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σύμφωνοι, αλλά σήμερα….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ας τα βρει πρώτα ο κ. Πεταλωτής με τον κ. Παπακωνσταντίνου, να δουν τελικά τι ισχύει και τι δεν ισχύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή αυτό, και επειδή σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνεται το μεσοπρόθεσμο, πότε θα ανακοινώσετε τη δική σας θέση;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει. Συνυπογραφή στο λάθος δεν δίνουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ο Αντώνης Σαμαράς το έχει τονίσει πολλές φορές. Σας θυμίζω σχετική αναφορά που έκανε τελευταία στην ομιλία του στο Ηράκλειο, αλλά και τις τελευταίες δηλώσεις του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αναποτελεσματικότητά της πίσω από τη λέξη συναίνεση.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πίσω από την «έλλειψη συναίνεσης».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο κατηγορείτε και την τρόικα ή τους Ευρωπαίους, ότι προσπαθούν - πίσω από την πίεσή τους προς τη Ν.Δ. - να κρύψουν και τα δικά τους λάθη ή τη δική τους αναποτελεσματικότητα σε αυτό το Μνημόνιο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι με τις σημερινές δηλώσεις που έχουμε κάνει και για την αναφορά της τρόικας και για την αναφορά του κ. Γιούνκερ και για την αναφορά της κας Λαγκάρντ, αυτό είναι ξεκάθαρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, σε τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχωρήσατε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, προκληθήκατε από την κα Άννα Διαμαντοπούλου για ένα κείμενο το οποίο έχει αποσταλεί από τον Πρωθυπουργό στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Περιλαμβάνει σημεία, συμφωνίες της κυβέρνησης σε σχέση με το «Ζάππειο ΙΙ» και σημεία που είναι υπό συζήτηση. Υπάρχει αυτό το κείμενο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια επιστολή! Η κα Διαμαντοπούλου μίλησε για επιστολή. Δεν υπάρχει επιστολή. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που έκανε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. - όταν ο Πρωθυπουργός είχε δει κατά μόνας τους Πολιτικούς Αρχηγούς, πριν από τη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών - είχε πει ο κ. Παπανδρέου στον κ. Σαμαρά για κάποια μέτρα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί από αυτά που εμείς προτείναμε στο Ζάππειο ΙΙ. Κάποια τα οποία - όπως είχε πει ο κ. Παπανδρέου - εξετάζονται και δρομολογούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι χαρτί όμως;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου είχε δώσει ένα non paper στο οποίο λέει μέτρα, προτάσεις από το «Ζάππειο ΙΙ», που ήδη υλοποιούνται και προτάσεις πάλι από το «Ζάππειο ΙΙ», που έχουν εξαγγελθεί και άλλες που μπορούν να εξεταστούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Σαμαρά αυτό το non paper;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνουν και άλλη συνάντηση;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν θα γίνει πρόσκληση….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μην με ρωτάτε για υποθετικά σενάρια. Αν υπάρξει κάτι, θα τοποθετηθούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει κρούση από το πρωθυπουργικό γραφείο για μια συνάντηση με τον κ. Σαμαρά;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει απαντήσει ο κ. Σαμαράς σε αυτό;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Σας λέω ήταν ένα non paper, το οποίο δόθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω. Το συζήτησαν εκεί στη συνάντηση….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ως προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκετε ικανοποιητικές της αποφάσεις;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα τοποθετηθούμε επί του θέματος.