Προεξοφλούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων οι εκπρόσωποι της τρόικας

Των Αθανασιου Eλλις, Κωστα Kαρκαγιαννη, Σωτηρη Nικα
Από : "Καθημερινή"

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα έστειλε χθες καθένα από τα μέλη της τρόικας. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) προχωρεί στην αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φτάσει στο 15,1% του ΑΕΠ αντί για 13,8% του ΑΕΠ.

Την εξέλιξη αυτή, χαρακτήρισε ως «ατυχή» ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος -Καν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά τη λεπτομερή ανάλυση και αποτίμηση των νέων στοιχείων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, δήλωσε χθες ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να υλοποιούν τους στόχους τους, καθιστώντας σαφές ότι αν χρειαστεί θα πρέπει να αποφασιστούν νέες προσαρμογές. Από την πλευρά τους, στελέχη της Κομισιόν δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων μέτρων στην περίπτωση που η αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος, επηρεάσει σημαντικά και το φετινό. «Φυσικά, θα ήταν καλύτερο να είχαμε τις σωστές πληροφορίες νωρίτερα, αλλά όπως έχω πει και άλλες φορές, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα με τρόπο που τόσο εμείς όσο και η Ε.Ε. θεωρούμε πολύ τολμηρό. Αυτά που κάνουν κινούνται απόλυτα στη σωστή κατεύθυνση. Σε πολλά σημεία αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο, αν και, φυσικά, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν», τόνισε ο κ. Στρος-Καν, κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον.

Πόσο επηρεάζει το 2010

«Αυτή τη στιγμή δεν θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι» συνέχισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η αναθεώρηση -πρόκειται για μια αναθεώρηση που αφορά το 2009- πόσο επηρεάζει το 2010, πόσο μεγάλη είναι. Ισως δεν είναι πολύ μεγάλη, ίσως να επηρεάσει λίγο, ίσως όχι. Θα το δούμε. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν θα επηρεάσει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, αλλά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σαφώς στον σωστό δρόμο και αυτό είναι που θα ήθελα να υπογραμμίσω».

Προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στελέχη της Eurostat θα παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες αν όχι μήνες στην Αθήνα, όπως δήλωσε χθες αξιωματούχος της Επιτροπής. Παράλληλα στην Κομισιόν θεωρούν ότι είναι εφικτό να έχουμε πλήρη εικόνα ακόμη και στις 22 Οκτωβρίου, οπότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών -μελών για το έτος 2009. Ομάδα 12 στελεχών της Eurostat θα φτάσει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα μετά από εντολή του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν. Προς το παρόν, η Κομισιόν δεν μπορεί να εκτιμήσει ούτε πόσο θα αναθεωρηθεί τελικά το έλλειμμα. Ακόμη σημαντικότερο, η Επιτροπή δεν μπορεί να πει αν η, αναμενόμενη, αναθεώρηση θα επηρεάσει σημαντικά και το έλλειμμα του 2010. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί αναπροσαρμογή του Μνημονίου, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Δηλαδή καινούργια μέτρα. Στελέχη της Κομισιόν υπενθυμίζουν ότι όταν όριζαν τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής για κάθε χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου είχαν υπολογίζει ένα ποσοστό αναθεώρησης του ελλείμματος. Το ερώτημα είναι αν οι υπολογισμοί τους ήταν ακριβείς. Ακόμη όμως και αν δεν έχει προκύψει απολύτως σαφής εικόνα για το έλλειμμα και το χρέος μέχρι τις 22 Οκτωβρίου το τελευταίο περιθώριο είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2011 στις 18 Νοεμβρίου.

Υ.Γ. : Τυχαίες οι δηλώσεις των Τροικανών;;;Δεν νομίζω...