Συζητήσεις με την τρόικα για παράταση στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ

Του Σωτηρη Nικα
Από : "Καθημερινή"

Μετά τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Ντ. Στρος Καν, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μπ. Σμάγκι και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι ατύπως συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που θα λάβει έως το 2013 η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης. Από την άλλη πλευρά, η πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία στο ενδεχόμενο αυτό, ήταν αρνητική.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Νέοι Φάκελοι» ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό συζητείται, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αναδιάρθρωση του χρέους. Οπως διευκρίνισε η συζήτηση έχει αρχίσει γιατί οι δανειακές ανάγκες της χώρας το 2014 και το 2015 ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των λήξεων μέρους των 110 δισ. ευρώ.

Ετσι, υπάρχει η σκέψη να αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα για κάθε δάνειο που λαμβάνει έχει περίοδο χάριτος 3 έτη και περίοδο αποπληρωμής 2 έτη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως αυτός ο κανόνας του «3+2» μπορεί να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και μελετώνται όλες οι πιθανές λύσεις, όπως για παράδειγμα το «3+2» να γίνει «5+2» ή «7+2» ή «5+5» κ.λπ. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι μια τέτοια αλλαγή, σε ένα από τα καλύτερα εναλλακτικά σενάρια και συγκεκριμένα στο «7+2» προκύπτει ελάφρυνση του δανειακού προγράμματος του 2015 κατά 43,1 δισ. ευρώ.

Πάντως, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ανακοίνωση του Ταμείου ανέφερε χθες πως «γνωρίζουμε ότι οι αγορές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του επίσημου πακέτου στήριξης». Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για να καμφθούν οι προβληματισμοί της αγοράς. «Αν οι ανησυχίες αυτές παραμείνουν, οι επίσημοι φορείς θα έχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις, όπως την αντικατάσταση βραχυπρόθεσμων δανείων με μακροπρόθεσμα δάνεια, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή κάποια συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, όταν λήξει το τρέχον δανειακό πρόγραμμα», ανέφερε στην ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε χθες ότι αν γίνει πράξη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, θα «πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή, ως επιβράβευση των προσπαθειών μας» και όχι επειδή δεν τα έχουμε καταφέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Στρος Καν και η απόφαση θα ληφθεί εντός του 2011. Υπενθυμίζεται, ότι για να δοθεί παράταση στην αποπληρωμή των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, θα χρειαστεί εκτός από την έγκριση του ΔΝΤ (αυτό θεωρείται ότι είναι το εύκολο κομμάτι) και η έγκριση των χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Δηλαδή, θα πρέπει το Κοινοβούλιο κάθε χώρας να το εγκρίνει.

Μια πρώτη εικόνα για το πώς το εκλαμβάνει το ενδεχόμενο αυτό η Ευρωζώνη, έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κ. Μπέρτραντ Μπενόιτ, ο οποίος εξέφρασε την αρχικά αντίθετη θέση της Γερμανίας. «Δεν είμαστε υπέρ της επέκτασης του χρονοδιαγράμματος πληρωμών» για την Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Μπενόιτ. Πάντως, δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, καθώς υποστήριξε πως μια τέτοια κίνηση είναι πρώιμη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο κ. Στρος Καν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ ότι «αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, σίγουρα θα κάνουμε και εμείς το ίδιο», σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή οι Ελληνες αξιωματούχοι κάνουν «ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνουν».

Τη «σκυτάλη» ανέλαβε ο κ. Σμάγκι της ΕΚΤ, ο οποίος χαρακτήρισε την πιθανή παράταση του προγράμματος από το ΔΝΤ ως μια καθιερωμένη διαδικασία όταν το Ταμείο εκτιμά ότι τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα δανεισμού βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των δηλώσεων ήταν να επικρατήσει ηρεμία στην ελληνική αγορά ομολόγων χθες και να καταγραφεί σημαντική αποκλιμάκωση της διαφοράς απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Ετσι, το spread των 10ετών ομολόγων υποχώρησε χθες στα επίπεδα των 715 μονάδων βάσης, από 763 μονάδες που ήταν την Παρασκευή, σημειώνοντας αποκλιμάκωση της τάξης των 50 μονάδων. Παράλληλα, το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας μειώθηκε κατά 25 μονάδες και ανήλθε στις 695 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και δείχνει ότι η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με στόχο την άντληση 1,17 δισ. ευρώ, θα κυλήσει ομαλά και το επιτόκιο πιθανότατα θα είναι μικρότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Σεπτεμβρίου (είχε διαμορφωθεί στο 4,82%).