Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες από την Ιερισσό Χαλκιδικής, οι οποίοι κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που τους προσάπτονται, άλλα δεν κατάφεραν να πείσουν ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι ομόφωνα τους έκριναν προφυλακιστέους. 
Αψηφώντας τη βροχή που πέφτει κατά διαστήματα στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνουν, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, την αντίθεσή τους στη σύλληψη των δύο κατοίκων της Ιερισσού, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ με συνθήματα και πανό τάσσονται κατά της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική.

Έπειτα από προ ημερών κοινή απόφαση αστυνομικών και δικαστικών αρχών, αποφασίστηκε, για λόγους ασφαλείας, οι απολογίες να ληφθούν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης κι όχι στα δικαστήρια του Πολυγύρου στη Χαλκιδική, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένα.

Για αυτό το λόγο μετέβησαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο ανακριτής και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής προκειμένου να παραστούν στη διαδικασία, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει μετά τις 12.30 το μεσημέρι.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας 33χρονος κι ένας 44χρονος, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης έπειτα από επεισοδιακή επιχείρηση των αστυνομικών αρχών στην Ιερισσό και με βάση σχετικά εντάλματα των ανακριτικών αρχών, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο συλληφθέντες φέρονται ότι συμμετείχαν στην καταδρομική εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Η συμμετοχή τους ταυτοποιήθηκε κατά την αστυνομική προανάκριση, καθώς στον πρώτο βρέθηκε γενετικό υλικό σε μάλλινο σκούφο κοντά στο σημείο της επίθεσης, ενώ στο σπίτι του δεύτερου εντοπίστηκε καραμπίνα που, όπως προέκυψε από τη βαλλιστική εξέταση, χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.

Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής είχε απαγγείλει για την υπόθεση δίωξη σε βάρος 20 ατόμων. Η δίωξη αφορούσε συνολικά επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, του εμπρησμού και της ληστείας.