Διάσωση 1.000 θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία Ελευσίνας με πρωτοβουλία Σαμαρά

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία έξι βουλευτών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποσκοπεί στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Ελευσίνας και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Πρωτοβουλία για τη διάσωση 1.000 θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία Ελευσίνας έλαβε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο
Η τροπολογία προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των πληρωμών του Πολεμικού Ναυτικού και των αξιώσεων των ναυπηγικών μονάδων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αίρονται ύστερα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, η οποία θα βεβαιώνει την πρότερη αντιστοιχία μεταξύ πληρωμών που έχει καταβάλει το Πολεμικό Ναυτικό και το έργο που έχει εκτελεστεί από την εταιρεία σε συνδυασμό με τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεσή του. Σύμφωνα με εξηγήσεις του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, η τροπολογία δόθηκε για κατάθεση σε βουλευτές, προκειμένου να παρακαμφθεί η πλέον χρονοβόρος διαδικασία της κατάρτισης υπουργικής τροπολογίας, και να εξυπηρετηθεί έτσι ο στόχος της καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. 

Σύμφωνα με τον κο Παναγιωτόπουλο, έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία κατοχυρώνει και το θέμα των εργαζομένων. «Ο ανάδοχος δίνει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους. Δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία, συνεχίζουν να εργάζονται οι περίπου 1000 εργαζόμενοι, συμφωνούμε σε νέο πρόγραμμα για τους πυραυλακάτους, δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία χωρίς αύξηση τιμήματος. Η τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή» ανακοίνωσε ο υπουργός. 

«Εκείνο που χρειάζεται τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, είναι η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και επίσης η ρητή αναφορά στο κείμενο της διάταξης νόμου, ότι η προκαταβολή ή η καταβολή των πληρωμών, χορηγείται υπό τον όρο της κατά προτεραιότητα εξόφλησης οφειλών προς τους εργαζόμενους των ναυπηγικών μονάδων και με την προϋπόθεση της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων με πλήρη απασχόληση των εργαζομένων» τοποθετήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας.

«Το νέο πλαίσιο συμφωνίας δεν ενσωματώθηκε στην τροπολογία, γιατί δεν το επέτρεπαν οι διαδικασίες» διευκρίνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Είμαστε σε συνεννόηση, η κατάσταση στα ναυπηγεία δεν μπορεί να πάρει άλλες αναβολές, και πρέπει η λύση να είναι άμεση. Σε σύντομο χρόνο θα φέρουμε στη Βουλή την τροποποίηση της συμβάσεως, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε μετά με τον Σκαραμαγκά» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν την τροπολογία.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες από όλους ώστε τα ναυπηγεία να γίνουν η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία που πήρε και έδωσε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα ώστε να σωθούν 1.000 θέσεις εργασίας στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Ελευσίνας.

Ο γραμματέας της κυβέρνησης ευχήθηκε, για συμβολικούς λόγους όπως είπε χαρακτηριστικά, να παραδώσουν την πρώτη πυραυλάκατο μια μέρα έστω νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Θανάσης Δανούσης, διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να παραδώσουν την πυραυλάκατο νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

«Ευχαριστούμε από καρδιάς, εμείς οι 1.000 περίπου οικογένειες των εργαζομένων για την πρωτοβουλία και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, να λύσουν το γόρδιο δεσμό με τα ναυπηγεία Ελευσίνας», σημείωσε ο κ. Δανούσης και πρόσθεσε:

«Μια μονάδα εξαθλιωμένη, μετά από δύο χρόνια παίρνει μπροστά και μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Εξαρτάται και από εμάς τους εργαζόμενους να στηρίξουμε τα ναυπηγεία αλλά καλούμε και τους Έλληνες εφοπλιστές να τα στηρίξουν».

Πηγή :ΑΠΕ