Πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο

Με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520 εκατ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την υστέρηση κατά 348 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα προ επιστροφών φόρων. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνουν τα προβλήματα στο «μέτωπο» των εσόδων. Τους τρεις πρώτους μήνες του έτους τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους εμφάνισαν «τρύπα» 506 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, με το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» να προέρχεται από τις εισπράξεις του ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης. Ταυτόχρονα σημάδια κόπωσης αρχίζουν να εμφανίζουν και οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους, με τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων να κινούνται κάτω από τον στόχο. 

Ωστόσο, η υστέρηση κατά 348 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα προ επιστροφών φόρων τους τρεις πρώτους μήνες του έτους καλύφθηκε πλήρως από την υπερσυγκράτηση των δαπανών κατά 1,1,75 δισ. ευρώ, το «πάγωμα» επιστροφών φόρων ύψους 467 εκατ. ευρώ, τη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 671 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τελικά σε πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,338 δισ. ευρώ. Βελτιωμένο έναντι των προβλέψεων εμφανίζεται και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,354 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,185 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους απορρόφησαν 3,731 δισ. ευρώ ή το 29,6% της ετήσιας επιχορήγησής τους. Είναι ενδεικτικό πως το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει λάβει κιόλας το 47,7% του συνολικού κονδυλίου για το 2013, ο ΟΑΕΕ το 39,2% και το ΙΚΑ το 30,3%. Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου αποκαλύπτουν το έντονο πρόβλημα που καταγράφεται στο «μέτωπο» των εσόδων καθώς δείχνουν απώλειες: 

- 217 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ. Εισπράχθηκαν 3,355 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έναντι στόχου 3,571δισ. ευρώ. Επιμέρους το υπουργείο Οικονομικών έχασε 126 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 35 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ καπνού. 

- 350 εκατ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης. Εισπράχθηκαν 1,886 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,235 δισ. ευρώ. Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 144 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο, ενώ οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν μειωμένες κατά 134 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Με την κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφει πτώση άνω του 60% οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων βρίσκονται κάτω του στόχου. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο όχι μόνο δεν έφερε στα ταμεία του Δημοσίου τα προβλεπόμενα έσοδα αλλά στο πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 55 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί. Συγκεκριμένα, στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν 1,038 δισ. ευρώ έναντι στόχου εισπράξεων 1,093 δισ. ευρώ. 

- 22 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. 

- 10 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων. 

Στον αντίποδα υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από τους φόρους περιουσίας. Συνολικά ανήλθαν σε 708 εκατ. έναντι στόχου 607 εκατ. ευρώ. Αυξημένα είναι και τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που διαμορφώθηκαν σε 1,049 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,009 δισ. ευρώ. 

Πηγή