«Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» η πρόταση Νίμιτς

Όπως όλα δείχνουν μετά τη συνολική πρόταση που επέδωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ , δεν πρόκειται για κάποια «νέα» πρόταση αλλά για την παλαιά πρόταση με το γεωγραφικό προσδιορισμό απλώς να προηγείται του όρου «Δημοκρατία» και όχι της «Μακεδονίας». 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» που καλύπτει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας για γεωγραφικό προσδιορισμό χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν μία αποδοχή του νέου ονόματος θα είναι προαπαιτούμενο της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. Κατά την διατύπωση της πρότασης, η νέα ονομασία θα αφορά «την ευρύτερη δυνατή χρήση»

Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, πράγμα το οποίο ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου «Δημοκρατία» και όχι του «Μακεδονία». Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση «προσεκτικά» και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.