Δεκαπέντε μνηστήρες για τον Αστέρα

Δεκαπέντε φάκελοι κατατέθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η προθεσμία για την υποβολή Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στην ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ έληξε την Παρασκευή 29 Μαρτίου μετά από παράταση δέκα ημερών. Το σημαντικό επίπεδο ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από διάφορους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους η Eθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ, αποφεύγοντας ωστόσο να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα. 

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις, διεθνείς κολοσσοί και επενδυτικά funds, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι η Lamda Development, η Dolphin Capital Investments του κ. Μ. Καμπουρίδη, ο εφοπλιστής κ. Γ. Προκοπίου, ο κινεζικός κολοσσός Fosun, ο τουρκικός όμιλος Koc, (που έχει ήδη επενδύσει στη μαρίνα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον όμιλο Κουτσολιούτσου) και η London & Regional Properties. Παράλληλα, ενώ το Εμιράτο του Κατάρ δεν εμφανίζεται επισήμως στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκεται πίσω από κάποια επενδυτικά funds που έχουν καταθέσει φάκελο, μια και συνεργάζεται μαζί τους. 

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, θα διενεργηθεί έλεγχος των σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, για να αποφασιστεί ποιοι πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνιστικής διαδικασίας. Εκτιμάται εξάλλου ότι η δεύτερη φάση θα έχει καταληκτική ημερομηνία στις αρχές του φθινοπώρου. 

Η προοπτική αξιοποίησης του real estate σε μέρος της έκτασης της χερσονήσου στον Λαιμό που φθάνει τα 308 στρέμματα συνολικά, πέρα από τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens, τα μπάνγκαλοους και τη μαρίνα, προσδίδει εξαιρετικά σημαντική αξία για να μεγιστοποιήσει το τίμημά του ακινήτου. Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα ανήκει με ποσοστό 85,349% στην Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ εμπλέκεται και το Δημόσιο, καθώς κατέχει λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης, όπου έχει χτιστεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Από το σύνολο της έκτασης, τα 193 στρέμματα ανήκουν στην Αστήρ Παλάς, τα 115 στο ΤΑΙΠΕΔ (έκταση του ΕΟΤ) και 45 στρέμματα είναι η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας Βουλιαγμένης, που από το τέλος του 2012 μισθώθηκε από την Αστήρ Παλάς για 40 χρόνια. 

Πηγή