Απειλείται με στάση πληρωμών η Κύπρος

Κίνδυνο στάσης πληρωμών αντιμετωπίζει η Κύπρος αν δεν ενισχυθούν έως τις 18 Απριλίου τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Η Γενική Λογίστρια της Κύπρου κ. Ρέα Γεωργίου μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής προειδοποίησε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα ύψους 85 εκατ. ευρώ δεν είναι επαρκές και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ πριν τις 24 Απριλίου για να μην δημιουργηθεί στάση πληρωμών. 

«Σε περίπτωση που κάποια από τα χρηματικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ. στις 16 Απριλίου θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου», τόνισε η ίδια. 

Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 966,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο τα αναμενόμενα ποσά που αφορούν στα δημόσια έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολα να προβλεφθούν και για αυτό το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω. 

Η Γενική Λογίστρια σημείωσε ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους όπως ΦΠΑ, ΤΕΠ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ. 

Και από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και οριακή και προσέθεσε ότι τα δημόσια διαθέσιμα εξαντλούνται

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είπε ότι η κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν διαθέτει «σχέδιο Β», επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με το Μνημόνιο αλλά κυρίως η παραμονή της Κύπρου στη ζώνη του Ευρώ και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι υπό συζήτηση

Η έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο κούρεμα όχι μόνο των καταθέσεων στις δύο τράπεζες αλλά σε ολόκληρη την οικονομία ενώ το βιοτικό επίπεδο θα οδηγηθεί αιώνες πίσω

«Είναι η ώρα της διόρθωσης για λάθη του παρελθόντος. Η ώρα που πληρώνουμε το λογαριασμό. Θα ξοδεύουμε όσα η τσέπη μας σηκώνει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είναι ζήτημα πραγματικότητας. Οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τα Υπουργεία θα είναι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς ουσιαστικά από μηδενική βάση. Το κάθε κονδύλι, το κάθε πρόγραμμα των Υπουργείων θα πρέπει να επεξεργαστεί και να δικαιολογηθεί», τόνισε. 

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει όπως ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και εξαιρεθεί σύντομα ο διαχειριστής από την Τράπεζα Κύπρου και να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο και διεύθυνση για ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. 

Ανέφερε επίσης ότι άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ανανέωση γραμματίων του δημοσίου που λήγουν από το εγχώριο σύστημα και καθημερινός έλεγχος της ταμειακής κατάστασης και πρόσθεσε ότι η πρώτη δόση, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να εκταμιευθεί το Μάιο και ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από όσα το μνημόνιο επιβάλλει με στόχο να ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.