Κ. Χατζηδάκης : Αρχίζουν σε 10 μέρες τα έργα για τους 4 οδικούς άξονες

Εντός των επόμενων 10 ημερών αναμένεται να αρχίσουν και πάλι τα έργα στους τέσσερις οδικούς άξονες δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης: περισσότερη ή λιγότερη Ευρωπαϊκή Ένωση;» του Φόρουμ για την Ελλάδα-Ευρωπαϊκή Έκφραση και του Ιδρύματος Friedrich Naumann.

Πρόσθεσε, ότι η επανεκκίνηση των έργων κατέστη εφικτή μετά από συμφωνία του Δημοσίου με τους κατασκευαστές για το ζήτημα των αποζημιώσεων, που αφορούν τα προηγούμενα έτη. 

Τόνισε επίσης ότι στα έργα θα βρουν άμεσα εργασία 25.000 άτομα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι παραχωρησιούχοι είχαν εγείρει απαιτήσεις ύψους 720 εκ. Ευρώ με την εκτίμηση ανεξάρτητου μηχανικού για τις αποζημιώσεις να ρίχνει το ποσό στα 474 εκ. ευρώ ενώ η τελική συμφωνία κάνει λόγο καταβολή 353 εκ. ευρώ από πλευράς ελληνικού Δημοσίου στους κατασκευαστές. 

Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να βάλουν και πάλι τα εργοτάξια σε λειτουργία όταν λάβουν προκαταβολή ύψους 150 εκ ευρώ ενώ τα έργα αναμένεται να αρχίσουν, πριν δοθεί η έγκριση της Κομισιόν για τις νέες συμβάσεις και πριν κυρωθούν αυτές από τη Βουλή. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα σχετικά με την έγκριση της Κομισιόν καθώς το υπουργείο έχει ήδη ενεργοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης της συνολικής συμφωνίας, ενημερώνοντας τις γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν που εμπλέκονται στα έργα. 

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο. 

Πηγή