Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στην Ιερισσό Χαλκιδικής

Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Ιερισσό Χαλκιδικής, μετά από τη σύλληψη δύο ατόμων, ηλικίας 44 και 33 ετών, για την υπόθεση του εμπρησμού στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η επιχείρηση της αστυνομίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στα δύο σπίτια σπάζοντας τις πόρτες. Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού, ενώ κάποιοι εξ αυτών επιτέθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου προκάλεσαν φθορές, βάζοντας φωτιά και καίγοντας έπιπλα και άλλα αντικείμενα. 

ΕΛ.ΑΣ.: Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι συλλήψεις 

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο ύποπτοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους και για το λόγο αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο και να συλλάβουν τα δύο άτομα που οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. 

Η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι σε όλη τη διαδικασία εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και ερωτηθείς σχετικά με τον χρόνο εκτέλεσης των ενταλμάτων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Παρθένης, ανέφερε ότι εκτιμήθηκε επιχειρησιακά πως αυτός ήταν ο πιο πρόσφορος χρόνος. 

Η εκτέλεση των ενταλμάτων πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μαζί με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις (ΕΚΑΜ) και δικαστικούς λειτουργούς που προΐσταντο στην επιχείρηση. 

Τα εντάλματα αφορούν κυρίως αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμό και έκρηξη από τα οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο, παραβίαση σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, ληστεία από άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, κ.λπ. 

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πολυγύρου, όπου διοργανώνεται συγκέντρωση συμπαράστασης. 

Ν. Δένδιας: Ο νόμος θα εφαρμοστεί 

Ο νόμος θα εφαρμοστεί, διεμήνυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

«Αν οποιαδήποτε κοινότητα νομίζει ότι θα μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και θα εφαρμόσει το δικό της δίκαιο δεν πρόκειται να περάσει», τόνισε ο υπουργός. 

Ανέφερε ακόμη ότι ορθώς επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης τα ξημερώματα, καθώς, όπως είπε, κρίθηκε ότι αν εκτελούνταν χθες το απόγευμα θα γινόταν μακελειό. «Κρίθηκε ότι το σωστό ήταν να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.