Ενιαίος φόρος ακινήτων στη θέση του ειδικού τέλους

«Λίφτινγκ» με μείωση συντελεστών κατά 10% -15% στο «χαράτσι» της ΔΕΗ το οποίο πάντως διατηρείται και φέτος για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες και θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και προσπάθεια φορολόγησης των αγροτεμαχίων από φέτος, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των ακινήτων, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στην τρόικα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των πιστωτών, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις 10 το πρωί με τον Γ. Στουρνάρα, προβλέπει τα εξής: 

1. Το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) θα ονομάζεται πλέον ενιαίος φόρος. Θα εμπεριέχει, εφόσον περάσει από την τρόικα, μειωμένους συντελεστές κατά 10%-15%. 

2. Η απώλεια εσόδων από τη μείωση των συντελεστών υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ

3. Για την κάλυψη της «τρύπας» το υπουργείο Οικονομικών θα προτείνει στην τρόικα: 

Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Στα ακίνητα αυτά το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή που είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Συγκεκριμένα μέρος της απόκλισης θα καλυφθεί «από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή, θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του οικονομικού επιτελείου. 

Την είσπραξη του φόρου από ακίνητα που ενοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες. Ενώ ο νόμος δεν προέβλεπε την εξαίρεση των συγκεκριμένων ιδιωτών από την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ εντούτοις στην πράξη οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν πλήρωναν στη ΔΕΗ το «χαράτσι», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα. 

Από τη διόρθωση των συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν χαμηλότερους συντελεστές για τον υπολογισμό του ειδικού τέλος, ενώ ορισμένοι δήμοι σε διάφορα ακίνητα, δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. 

Πηγή