Κύπρος: «Κλειδώνει» το μνημόνιο

Σε εξέλιξη βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο την οριστικοποίηση του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο ΥΠΟΙΚ πέραν του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, βρίσκονται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, οι οποίοι συζητούν με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ τους αρχηγούς των κομμάτων για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στις σημερινές τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. 

Αύριο το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ομάδα εργασίας του Eurogroup. 

Τι προβλέπει το προσχέδιου του μνημονίου 

Το προσχέδιο του κυπριακού μνημονίου, το οποίο παραδόθηκε αργά χθες το βράδυ στα πολιτικά κόμματα για μελέτη, προβλέπει για φέτος ύφεση 9%, αλλά και κλιμακωτές μειώσεις από 0,8% έως και 2,5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. 

Παράλληλα, οι υπάλληλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η διάσωση των θέσεων εργασίας των ωρομισθίων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. 

Η κυβέρνηση διεκδικεί την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής αλλά και την αποφυγή της εξέτασης της οικονομίας από την τρόικα κάθε τρεις μήνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υφεσιακός φαύλος κύκλος, που δημιουργήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι η τρόικα δεν θέτει θέμα ελέγχου των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, ούτε και διαχείρισης του τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό αποτέλεσε «κόκκινη γραμμή» της στην διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία προνοεί τη χρησιμοποίηση μέρους των πιθανών εσόδων για την αποπληρωμή των δανείων (25%) αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώνει την τρόικα για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων. 

Οι θέσεις της Λευκωσίας 

Σύμφωνα με πηγές του προεδρικού μεγάρου, οι θέσεις της Λευκωσίας έχουν ως εξής: 

- Η διαπραγματευτική ομάδα αξιώνει τη διάσωση θέσεων εργασίας για 900 ωρομίσθιους και για 500 έκτακτους εκπαιδευτικούς αντιπροτείνοντας προς τους δανειστές της Κυπριακής Δημοκρατίας την επιβολή επιπλέον έκτακτης εισφοράς από 0,8% - 2,5% στους δημόσιους υπαλλήλους. 

- Παράταση για δύο ακόμη χρόνια της παραχώρησης δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι να ετοιμαστεί και να θεσπιστεί το ΓΕΣΥ. 

- Ετοιμασία νομοσχεδίου για διασφάλιση των ταμείων προνοίας στη Λαϊκή Τράπεζα, ΛΑΙΚΗ το οποίο θα παραπεμφθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή για ψήφιση. 

- Έκδοση νέου διατάγματος ώστε να μην παγοποιηθεί το 40% επί των ανασφάλιστων καταθέσεων και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά από τις επιχειρήσεις, που μαστίζονται από έλλειψη ρευστότητας. Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε χθες και δημοσίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που άφησε αιχμές για τη μορφή του διατάγματος. 

- Εξαίρεση για την απορρόφηση 261 νέων αξιωματικών στη Εθνική Φρουρά που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα με τη δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης με την παροχή κινήτρων σε αξιωματικούς με πολύχρονη υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή οι πιστωτές θα αποδεχθούν να μην ισχύσει στην περίπτωση αυτή η φόρμουλα για κάθε μια πρόσληψη να συνοδεύεται από τέσσερις αφυπηρετήσεις στο δημόσιο. 

- Η τρόικα να αποδεχθεί να μην έχει λόγο στα έσοδα που θα προκύπτουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, πλην της δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης ότι το 25% των συνολικών εσόδων από το ΦΑ θα διοχετεύονται στα κρατικά ταμεία για καθαρά δημοσιονομικούς σκοπούς. 

Οι αξιώσεις της τρόικας 

Από την πλευρά της, η τρόικα φαίνεται να επιμένει στην αξίωσή της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% μέχρι το 2013, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται μία εξοικονόμηση της τάξης των 351 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση πέτυχε ωστόσο να επιμηκύνει την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα χρόνο, μέχρι το 2017 και επιδιώκει να την επεκτείνει μέχρι το 2018. 

Επίσης, οι πιστωτές επιμένουν στην επιβολή τριών νέων φόρων που αφορούν στην αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, την επιβολή τόκου επί των μερισμάτων ύψους 30% και στην αύξηση του ειδικού τέλους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 0,11% στο 0,15%

 Πηγές : ΑΜΠΕ, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων