Σύροι αντάρτες απήγαγαν τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Θύματα απαγωγής έπεσαν τη Δευτέρα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γρηγορίου. Όπως μετέδωσε το Reuters, οι δύο ιεράρχες απήχθησαν από ένοπλους αντάρτες στη διαδρομή προς το Χαλέπι, όπου κατευθύνονταν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής. Για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Γρηγορίου ενημερώνεται συνεχώς ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ενώ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο που βρίσκεται στις Βρυξελλες, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωσή τους. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος ανέφερε ότι ήδη τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι ο ΥΠΕΞ είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη-αδελφό του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου-τον οποίο διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνική κυβέρνησης καθώς και για τις ενεργειες που είναι ήδη σε εξέλιξη. 

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων. 

Κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του. 

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Πηγή : ΝΕΤ, ΑΜΠΕ, Reuters