Το plan B συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο

Μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο διάσωσης και με την τρόικα να έχει απορρίψει αρκετές εναλλακτικές λύσεις, η Λευκωσία φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα Σχέδιο Β', το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Πέμπτης στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου εντός της ημέρας. 
Σε κάθε περίπτωση, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς η ΕΕ φαίνεται να δίνει περιθώριο έως τη Δευτέρα

Κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να βρεθεί από άλλες πηγές μεγάλο μέρος από τα 5,8 δισ. ευρώ τα οποία απαιτεί η ευρωζώνη προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η παροχή πρόσθετης βοήθειας 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Σχέδιο Β' περιλαμβάνει ηπιότερο κούρεμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου

Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της εναλλακτικής λύσης που θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου διάσωσης, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, φυσικά πρόσωπα) σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, για το κούρεμα προβλέπονται δύο σενάρια:

- επιβολή 4%-5% στις καταθέσεις άνω των 100.0000 ευρώ και να μην επηρρεαστούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000

- επιβολή 3% για καταθέσεις από 0-100.000 ευρώ, 7% για 100.000-500.000 ευρώ και 9% για άνω των 500.000 ευρώ.

Η Λευκωσία προβάλλει ως «άσο» στη διαπραγμάτευση τα μελλοντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείεται κάποιου είδους ρωσική βοήθεια, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μ.Σαρρή στη Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάμειξη της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος, αφού άσκησε μεν κριτική στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων η οποία προκάλεσε «σημαντικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ζήτησε να βρεθεί ευρωπαϊκή και «όχι εξωτερική» (ρωσική) λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σύνοδος κορυφής Ρωσίας και ΕΕ, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν.


Πηγή