Στον εισαγγελέα οι εταιρείες που στέλνουν φάρμακα στο εξωτερικό παρανόμως

Κι όμως, η Γερμανία είναι μία από τις βασικές χώρες όπου εξάγονται παρανόμως τα δημοφιλή φάρμακα που θα έπρεπε να πωλούνται στην Ελλάδα. Στο κύκλωμα που «εξαφανίζει» φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών από τα ελληνικά φαρμακεία και τα διαθέτει σε ξένες χώρες εμπλέκονται πέντε φαρμακαποθήκες και περίπου 700 φαρμακεία, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε σημερινή συνένετυξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

«Ολα τα στοιχεία έχουν πάει στον εισαγγελέα», διαβεβαίωσε ο κ. Σαλμάς και επισήμανε ότι ειδικά για τις γερμανικές εταιρείες που με την δράση τους πλήττουν την ελληνική αγορά φαρμάκων έχει ζητηθεί περαιτέρω δικαστική συνδρομή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι οι ελλείψεις αφορούν 75 φάρμακα που στην πλειονότητά τους είναι ξένων πολυεθνικών εταιριών, δημοφιλή, ευπώλητα αλλά όχι αναντικατάστατα και επικαλέστηκε στοιχεία που παρείχε στην ηγεσία του υπουργείου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, για αντιφλεγμονώδη, για φάρμακα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, ημικρανίες και τη στυτική δυσλειτουργία.

Ως αιτία για το φαινόμενο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπέδειξε την πρακτική των παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, εξηγώντας ότι «πρόκειται για φάρμακα που είναι μόνιμα εξαγώγιμα προϊόντα» και προσθέτοντας ότι «οι ελλείψεις δεν συνδέονται με την τιμολόγησή τους αλλά ούτε και με τη μειωμένη διαθεσιμότητα από τις εταιρίες», αλλά μόνο με την υψηλή τιμή που λαμβάνουν εκτός της Ελλάδας.

Ο κ. Σαλμάς παρουσίασε και στοιχεία για κύκλωμα που επιδίδεται σε παράλληλες εξαγωγές, όπως αυτά προέκυψαν από ελέγχους του ΣΔΟΕ. Πέντε αποθήκες και εκατοντάδες φαρμακεία σε Πελοπόννησο, Αττική και Κέρκυρα εντοπίστηκαν να προχωρούν στη συγκεκριμένη πρακτική χωρίς να διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά.

Ειδικότερα, μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπιστώθηκαν οι εξής περιπτώσεις:

• Εταιρεία εμπορικών αντιπροσώπων φαρμάκων στην Καλλιθέα , η οποία είναι θυγατρική Βουλγάρικης εταιρείας με κοινό ιδιοκτήτη Έλληνα γιατρό, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε τριγωνικές ενδοκοινοτικές εξαγωγές φαρμάκων σε Βουλγαρία, Αγγλία και Γερμανία με φάρμακα που προμηθευόταν από φαρμακεία όλης της χώρας και τιμολογούσε στην μητρική στην Βουλγαρία. Συνολικά 202 φαρμακεία προμήθευαν παρανόμως με φάρμακα την εταιρία.από 20-12-2011 έως 15-01-2013.

• Φαρμακαποθήκη με έδρα το Περιστέρι από τον Ιανουάριου του 2013 προμηθευόταν φαρμακευτικά σκευάσματα από 240 φαρμακεία και πραγματοποιούσε παράλληλες εξαγωγές.

• Φαρμακαποθήκη στο νομό Μεσσηνίας διενεργούσε εξαγωγές από φάρμακα που προμηθευόταν από διάφορες εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων καθώς και από 15 φαρμακεία της Πελοποννήσου. Τα συγκεκριμένα φαρμακεία έστελναν φάρμακα στην επιχείρηση εκδίδοντας Δελτία Αποστολής χωρίς να εκδίδουν τιμολόγια, ως όφειλαν. Η επιχείρηση τους εξέδιδε πιστωτικά τιμολόγια παρόλο που δεν ήταν η προμηθεύτρια τους επιχείρηση.

• Εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε φαρμακευτικά είδη διενεργούσε ενδοκοινοτικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι διαμεσολαβεί στις εξαγωγές στην Γερμανία με άλλα 40 φαρμακεία σε όλη την χώρα. Από πληροφορίες που απέστειλαν οι Γερμανικές Αρχές αναφέρεται ότι οι πωλήσεις των φαρμακείων είναι εικονικές ως προς την εταιρεία η οποία δεν εξέδιδε τιμολόγια.

Πηγή