Αλλαγές στο «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων συζητεί η Ευρωζώνη

Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να επιβληθεί κλιμακωτή εισφορά έως 9,9% στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της χώρας, η Ευρωζώνη τώρα εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στους συντελεστές, στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαφοροποίηση που εξετάζεται περιλαμβάνει τρεις κλίμακες καταθέσεων. Έως 100.000 ευρώ, έως 500.000 ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συμφωνηθεί η αναδιαμόρφωση των συντελεστών. 

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη δήλωση που έκανε στους Financial Times ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές της κυπριακής διάσωσης δεν θα ήταν αντίθετοι σε μια αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων. 

Όπως είπε, «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης». 

«Η Κύπρος έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθειά της να επανέλθει η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού να επαναφέρουν την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο και να βοηθήσουν να οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο΄Κόνορ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ρεν και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε σήμερα, ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ. 

«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο διάσκεψης. 

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή», πρόσθεσε. 

Η Κύπρος θα αποφασίσει η ίδια τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης της συμμετοχής της στο σχέδιο διάσωσής της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους ,δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει ως στόχο να καθησυχάσει την Ευρωζώνη. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέσεις ως το ποσό των 100.000 στην Γερμανία είναι εγγυημένες, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «το χαρακτηριστικό μιας εγγύησης είναι ό,τι ισχύε» και επανέλαβε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική. «Αναστάτωση στους αποταμιευτές άλλων χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι δικαιολογημένη», πρόσθεσε. 

Περισσότερα βάρη στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ 

Σύμφωνα με τους FT, μία φόρμουλα η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται στη Λευκωσία με τη στήριξη της Κομισιόν. 

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης φέρεται να αντιτάχθηκε σε αυτή την πρόταση, φοβούμενος εντονότερη αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ και κάποιες κυβερνήσεις πρότειναν, σε κάποια στιγμή των διανβουλεύσεων, την επιβολή έκτακτης εισφοράς μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι περίπου το 35% των καταθέσεων στην Κύπρο είναι κάτω απ' αυτό το όριο. 

Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η νέα κυπριακή πρόταση προβλέπει τη μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και την αύξηση για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στο 10% από 9,9%. Για τις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%. 

Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προσεγγίζουν όμως τις αντιπροτάσεις που είχε υποβάλει η Λευκωσία στην σύνοδο του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή. 

Πηγή