Γερμανία: Αντισυνταγματικό το νεοναζιστικό κόμμα NPD

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ανακοίνωσε χθες ότι απέρριψε αίτημα του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD για την αναγνώριση της συνταγματικής νομιμότητάς του, τη στιγμή που το κόμμα αυτό απειλείται με μια διαδικασία απαγόρευσής του.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το NPD κατέθεσε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο “ζητώντας από τους δικαστές να αποφασίσουν, εδώ, στην Καρλσρούη, ότι το κόμμα αυτό δεν είναι εχθρός του συντάγματος, ούτε αντίθετο με το σύνταγμα”, εξήγησε ο πρόεδρός του Χόλγκερ ΄Απφελ, σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος. 

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το αίτημα αυτό δεν μπορεί να εξεταστεί. 

Το NPD ήθελε να αποδείξει ότι οι επιθέσεις εναντίον του “με την ποινικοποίηση της δράσης εδώ και τέσσερα χρόνια παρόλο που δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα απαγόρευσης και κανένα δικαστήριο στη Γερμανία δεν έχει ως σήμερα αποφανθεί περί ασυμβατότητας του με το σύνταγμα”, πλήττουν τα δικαιώματά του. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι το ΝPD μπορεί να απαντήσει στις επιθέσεις αυτές στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. 

Μια νέα διαδικασία απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος NPD, το οποίο κατηγορείται για σχέσεις με μια εγκληματική οργάνωση, πρόκειται να αρχίσει στη Γερμανία, ύστερα από μια πρώτη αποτυχημένη απόπειρα πριν από εννέα χρόνια, ανακοίνωσαν στις αρχές Δεκεμβρίου οι πρωθυπουργοί των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων. 

 Πηγή : ΑΠΕ- ΜΠΕ