Η διαπραγμάτευση πάει... Βρυξέλλες

Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία με την τρόικα θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός. Μπορεί το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να ήταν αρκετά καλό καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών σημείωσαν πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο όλα σχεδόν τα μέτωπα «παραμένουν ανοιχτά».

Η δόση του Μαρτίου (2.8 δισ. ευρώ) δεν κινδυνεύει όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα ο Γ. Στουρνάρας σημειώνει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε όλα τα ζητήματα. «Υπήρξε θεαματική πρόοδος» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να συζητήσει με τους ομολόγους του την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Η τρόικα αναχωρεί σήμερα από την χώρα μας και θα επιστρέψει στις αρχές Απριλίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε και οι δύο πλευρές έτοιμες, να έχουμε νούμερα και να καταλήξουμε». 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την τρόικα ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο καθώς υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας για το σχέδιο Μανιτάκη. 

Επίσης γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για τον αριθμό των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 36 δόσεις και στις δύο περιπτώσεις

Την ίδια ώρα παραμένει ανοιχτό και το «χαράτσι». Από χθες το Real.gr ανέφερε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσουμε να το πληρώνουμε μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013. 

Τα «ανοιχτά μέτωπα» 

Μείωση προσωπικού στο δημόσιο – Απολύσεις επίορκων 

Καθυστέρηση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών 

Παράταση πληρωμής ειδικού τέλους και το 2013 μέσω ΔΕΗ 

Εκτός στόχων στην πάταξη της φοροδιαφυγής 

Αριθμός δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία 

Πηγή