Ρωσικός Τύπος: Σε ξεπούλημα η Κύπρος

Τόσο στην επισκόπηση του σημερινού ρωσικού Τύπου όσο και στην ειδησεογραφία του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "ΡΙΑ Νοβόστι" κάνει αναφορές στη χθεσινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που προέβλεπε την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

"Η Κύπρος", όπως γράφει η εφημερίδα "Βέντομοστ" στη σημερινή της έκδοση, "ίσως αναγκασθεί να προβεί σε ξεπούλημα μερικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε ξένους επενδυτές, εάν η χώρα αποτύχει να συμφωνήσει με το Γιούρογκρουπ μια σύμβαση διάσωσης". "Η Ρωσία", προσθέτει η εφημερίδα, "αναμένει προσοδοφόρες προτάσεις από τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης". 

"Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής", γράφει το πρακτορείο, "ευρίσκεται από την Τρίτη στη Μόσχα για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται ότι θα εστιάσουν στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την Κύπρο να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα".

"Σε ένα σενάριο", προσθέτει η σχετική είδηση, "η Ρωσία ίσως σκεφθεί να επεκτείνει το δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για μίαν περίοδο πέντε ετών". 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι "η Ρωσία χορήγησε στην Κύπρο ένα δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 με το χαμηλότερο από τα επίπεδα της αγοράς επιτόκιο του 4,5%, προκειμένου να βοηθήσει το κράτος - μέλος της ευρωζώνης να εξυπηρετήσει το χρέος του, ενώ η Κύπρος, το 2012, ζήτησε από τη Ρωσία ένα νέο δάνειο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,4 δισεκατομμύρια ευρώ) για να καλύψει μερικώς το δημοσιονομικό του έλλειμμα". 

Από την Αθήνα, ο ανταποκριτής του "ΡΙΑ Νοβόστι" μεταδίδει ότι "το κοινοβούλιο στην Κύπρο, την Τρίτη, απέρριψε συντριπτικώς ένα νομοσχέδιο, που σκόπευε στην επιβολή εφάπαξ τελών σε τραπεζικές καταθέσεις, εξουδετερώνοντας τις πιθανότητες της χώρας να διασφαλίσει την απεγνωσμένως απαιτούμενη διεθνή διάσωση". 

"Τριάντα έξι Βουλευτές, στην από 56 μέλη Βουλή, ψήφισαν εναντίον του νομοσχεδίου, ενώ δεκαεννέα απείχαν και ουδείς ψήφισε υπέρ", προσθέτει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. 

"Η πρόταση για μια βουτιά στις τραπεζικές καταθέσεις προκειμένου να ενισχυθούν τα Ταμεία της Κυβέρνησης", συνεχίζει το πρακτορείο, " προκάλεσε μεγάλο θυμό στον κυπριακό πληθυσμό και στους ξένους ιδιοκτήτες τραπεζικών λογαριασμών με βάση το εξωτερικό, αλλά η αποτυχία της τώρα αφήνει την Κύπρο πιο κοντά στην πραγματική πτώχευση". 

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση του πρακτορείου, "διαβουλεύσεις θα γίνουν τώρα από τον Πρόεδρο (Αναστασιάδη) για να εξευρεθεί άλλη λύση στην κρίση, η οποία -όπως πολλοί φοβούνται- θα μπορούσε να οδηγήσει το κράτος του 1,1 εκατομμυρίου να κατρακυλήσει εκτός ευρωζώνης".

Αφού περιγράφει εν συντομία το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης που απορρίφθηκε από τη Βουλή, το "ΡΙΑ Νοβόστι" μεταδίδει ότι "αυτά τα σχέδια προκάλεσαν μια θυμωμένη ανταπόκριση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως "άδικη, μη επαγγελματική και επικίνδυνη". 

Επίσης, "ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνέκρινε το μέτρο με "μια κατάσχεση σε κάποιου άλλου χρήματα". 

"Ρωσικές Τράπεζες και εταιρείες", όπως αναφέρει το πρακτορείο, " έχουν ευνοήσει την Κύπρο από τη δεκαετία του 1990, επωφελούμενες από τη χαμηλή φορολογία του νησιωτικού αυτού κράτους και τους χαλαρούς επιχειρηματικούς κανονισμούς". 

Συμφώνως στοιχείων που παραθέτει το πρακτορείο, "οι ρωσικές Τράπεζες διατηρούσαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε καταθέσεις τους στις κυπριακές Τράπεζες μέχρι το τέλος του 2012, ενώ ρωσικές εταιρικές καταθέσεις υπολογίζονται σε άλλα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως υπολογίζει η διεθνής υπηρεσία αξιολόγησης των Μούντις". 

Εκτιμάται, επίσης, ότι "Ρώσοι πολίτες και επιχειρηματίες θα έχαναν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν το προταθέν τέλος περνούσε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως, εάν το νησιωτικό κράτος αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, οι Ρώσοι καταθέτες κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα των 50 δισεκατομμυρίων, λαμβανομένων υπ` όψη των δανείων από ρωσικές Τράπεζες σε εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο, όπως εκτιμούν οι Μούντις". 

Πηγή