Να τιμωρείται η υποκίνηση σε ρατσιστική βία ζητά η Κομισιόν

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διώκουν ποινικά τη δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική η ξενοφοβική βία ή μίσος ξεκαθαρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση 22 ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ελλήνων, σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να καταπολεμήσει τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας με όλα τα μέσα που της παρέχουν οι Συνθήκες. Η υποκίνηση ξενοφοβικού μίσους εναντίον μεμονωμένου προσώπου ή ομάδας προσώπων αποτελεί αδίκημα στην ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διώκουν ποινικά την εκ προθέσεως δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζονται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης μέσω της διάδοσης πληροφοριών ή διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού». 

Αυτά υπογραμμίζει η αρμόδια Επίτροπος, Βίβιαν Ρέντινγκ, στην απάντησή της σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει έξι Έλληνες ευρωβουλευτές, οι κ.κ. Δανέλλης (ΠΑΣΟΚ), Κοππά (ΠΑΣΟΚ), Κουμουτσάκος (ΝΔ), Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ), Σκυλακάκης (Ανεξάρτητος, Φιλελεύθεροι) και Χρυσόγελος (Πράσινοι) μαζί με δεκαέξι συναδέλφους τους από διάφορες χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία και Φιλανδία) και τις περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι). 

Στην ερώτηση γινόταν ειδική μνεία στην Ελλάδα, όπου τον τελευταίο χρόνο έκαναν την εμφάνιση τους δυνάμεις –εκπροσωπούμενες πλέον και στο Κοινοβούλιο- των οποίων ο πολιτικός λόγος, τα σύμβολα και ενέργειες παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. 

Πηγή