Υπέρ του ενιαίου φόρου 15% για τις επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός

Υπέρ ενός ενιαίου φόρου 15% για την επιχειρηματικότητα τάχθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της διεθνούς εκδήλωσης με θέμα Αναπτυξιακή Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε είπε ότι η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο της ύφεσης.

«Άλλα μέτρα λιτότητας δεν θα υπάρξουν, τώρα είναι η ώρα να συνεχισθεί η πορεία εξόδου από την κρίση, με επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και πάταξη γραφειοκρατίας», σημείωσε, θέτοντας ως βασικό ζητούμενο το να παραμείνει η Ελλάδα στη σφαίρα της αξιοπιστίας, να υπάρχει άγκυρα αξιοπιστίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τον πρωθυπουργό βασικά ζητήματα είναι το πρόβλημα ρευστότητας και η ανάγκη αύξησης της επιχειρηματικότητας.

«Αγωνιζόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες», είπε και σημείωσε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τραπεζών.

«Με την εμπιστοσύνη μεγαλώνει και το ρεύμα επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες, ενώ η ρευστότητα ενισχύεται και με το να ξεχρεώσει το κράτος αυτά που οφείλει στους πολίτες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως στα τέλη Απριλίου ξεκινά ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων, που ανακυκλούμενες θα φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να στηριχθούν οι εξαγωγικές δραστηριότητες, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και πρόγραμμα εγγυητικών επιστολών.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε σε γενικές γραμμές τις δράσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον νέο επιχειρηματία και στην ανταγωνιστικότητα.

«Μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία θα βγούμε από την κρίση», δήλωσε, επισημαίνοντας πως οι συντεχνιακές νοοτροπίες του παρελθόντος και η γραφειοκρατία είχαν δημιουργήσει μια στρεβλή κατάσταση.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στον νέο επενδυτικό νόμο έκανε λόγο για καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το κλίμα, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει ένα συμβόλαιο μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν και της πολιτείας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως προωθούνται άμεσα 25 παρεμβάσεις για την απλοποίηση των εξαγωγών, με παράλληλη κατάργηση σειράς εμποδίων που δημιουργούσαν προβλήματα.

«Ο νέος νόμος χτυπά τη γραφειοκρατία και φέρνει επενδύσεις», είπε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίσπευση και των αποκρατικοποιήσεων.

Όσον αφορά την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για την ανάγκη ενός απλούστερου συστήματος, με αυστηρότερες τιμωρίες, χρήση της τεχνολογίας και χαμηλότερους συντελεστές για να υπάρχει κίνητρο. «Προτεραιότητα είναι να σταθεροποιήσουμε υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα και όσο καθιστούμε αξιόπιστο το φορολογικό, τόσο θα μπορούμε να κατεβάζουμε τους συντελεστές- το λέω αυτές τις ημέρες που υπάρχουν και οι συναντήσεις με την τρόικα και ζούμε ώρες αναταράξεων», είπε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας έτσι μήνυμα και στους εκπροσώπους των δανειστών. Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ